27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Hakeri od firmi iz Austrije i Banjaluke uzeli 100.000 evra

Hakeri koji su presreli i-mejl komunikaciju i izmijenili upute o plaćanju, oštetili su firmu iz Austrije za 100.000 evra koje je trebalo da uplati na račun preduzeća u Banjaluci, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopštili su da policija radi na rasvjetljavanju slučaja i pronalasku izvršioca kompjuterske prevare.

“Nadležnoj stanici policije radnik firme iz Banjaluke u četvrtak je prijavio da je nepoznata osoba od 20. septembra do 2. novembra ove godine presrela i-mejl komunikaciju firme u kojoj je zaposlen i firme iz Austrije”, pojasnili su u policiji.

Dodaju da su tom prilikom izmijenjene instrukcije za plaćanje, čime je pričinjena šteta firmi iz Austrije u naznačenom iznosu.

O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Zbog sajber prevara u aprilu ove godine uhapšen je Banjalučanin Aljoša Borković (43), koji ima bogat kriminalni dosije, a poznat je po brojnim hakerskim napadima.

Klupko je počelo da se odmotava kada su istražioci Interpola došli do podataka da nestaje novac s računa u slovenačkim bankama i odmah se u istragu uključio Ef-Bi-Aj čiji su agenti pratili tragove i stigli do Banjaluke. Borković je tada uhapšen zajedno sa Darkom Malinićem iz Slovenije, a prema podacima iz istrage vođene 2011. godine, istražiocima nije bila poznata tačna suma novca, ali se spekulisalo da se radi o stotinama hiljada maraka.

Da je sajber kriminal sve češća pojava, pokazuju i podaci Policije Brčko distrikta koja je u prethodne tri godine evidentirala više slučajeva na računarske sisteme građana i poslovnih subjekata iz Brčkog i BiH, kao i njihovih poslovnih saradnika, pri čemu su uzrokovane materijalne štete u pojedinačnim iznosima od više desetina hiljada maraka.

Prema ranijim policijskim podacima iz istrage o ovim djelima, riječ je o slučajevima kada sajber “napadač” iskoristi sigurnosne propuste računarskih sistema, te tada koristi zlonamjerne kodove u prilogu i-mejla.

“Oni tada neovlašteno pristupaju sadržajima i-mejla i komunikacijama među poslovnim subjektima. Presreću elektronske poruke koje sadrže fakture za plaćanje i mijenjaju broj bankovnog računa na koji treba uplatiti novac”, saopšteno je iz lokalne iz policije.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime