22.6 C
Podgorica
16.06.2024.

Hag: Sjutra nastavak suđenja Tačiju i ostalim pripadnicima OVK optuženim za ratne zločine

Haški proces bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, biće sjutra nastavljen posle tronedeljne pauze.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Iskaz, koji je započeo 1. februara, trebalo bi da sjutra nastavi svedok tužilaštva Hajruš Kurtaj.

Posle polaganja zakletve, Kurtaj je tada, na kraju zasijedanja, rekao da je za vrijeme rata na Kosovu bio starješina OVK zadužen za obuku, u okolini Kačanika.

Kurtaj je jedan od rijetkih svjedoka koji iskaz daju bez mjera zaštite identiteta.

Od početka suđenja, 3. aprila 2023, tužioci su pred raspravno vijeće izveli 45 svjedoka, uključujući Kurtaja.

Samo 14 svedoka iskaz je dalo bez zaštitnih mjera, od kojih su trojica bili pripadnici OVK, a jedan albanski političar.

Pod svojim imenom svjedočilo je i petoro Srba i jedan Albanac, kojima je OVK otela i ubila članove porodica ili su sami bili zlostavljani u pritvorima albanske paravojske.

Četvoro međunarodnih zvaničnika svjedočilo je, takođe bez zaštite identiteta, o naporima da rasvijetle sudbinu nestalih na Kosovu.

Iza zatvorenih vrata, većina dosadašnjih svjedoka je, sudeći po javnim sažecima njihovih izjava, rekla da je OVK njih ili njihove rođake nezakonito lišila slobode i da su u pritvoru bili prebijani, mučeni i zlostavljani pod neutemeljenom sumnjom da sarađuju sa srpskim vlastima i snagama bezbjednosti.

Neki svjedoci opisali su da nikada nisu vidjeli članove porodica ili druge osobe koje je OVK odvela i pritvorila.

U dokaznom postupku protiv Tačija i saoptuženih, koji prema odluci sudija moraju završiti do aprila 2025, tužioci namjeravaju da pred sud izvedu 300 svjedoka.

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Prije početka suđenja, tužioci su imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti, 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom.

Krivična djela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad cijelim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za “izdajnike”, “špijune” i “kolaborante” sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vrijeme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovjednik, Veselji kao šef obavještajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamjenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji minista za obavještajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

(Beta)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime