11.9 C
Podgorica
29.11.2023.

GI 21.maj: Suverenistička javnost da se opredijeli za principijelan otklon od DPS-a

Niz izbornih poraza državotvornih partija u posljednje tri godine najbolje svjedoče o odsustvu odgovorne političke misli i kritičkog suočavanja sa stvarnošću unutar bivše suverenističke javnosti, saopštila je Građanska inicijativa “21.maj”.

“Svođenje izbornih poraza na nedovoljan terenski rad, manjkave ulične proteste, odsustvo koordinacije ili efikasnih akcija koje će navodno promijeniti otužne crnogorske prilike, samo zamagljuju ključni problem”, navodi GI 21.maj.

Kako su dodali, ključni problem leži u činjenici da stranke bivšeg režima sve više tonu jer ubjedljiva većina građana ne želi da ima posla sa nereformisanim, okoštalim i neuvjerljivim partijama koje su nasljednici diskreditovane politike.

“Ta diskreditovana politika u očima većine se ne tiče niti državnosti, niti spoljnopolitičke orijentacije Crne Gore, niti njenog ustavnog uređenja, već se primarno tiče DPS-ove kleptokratske, kriminalizovane i partitokratske prakse i sistema koji je obesmislio društvenu pravdu, vladavinu zakona, pošteno upravljanje i ekonomsku perspektivu. I jednako se tiče animoziteta prema – nizu pojedinaca iz vrha bivše vlasti, prorežimskim djelatnicima i tajkunima iz političkog, koruptivnog i privilegovanog biznisa, pa sve do brojnih partijskih aktivista i “intelektualaca” koji su u javnosti prepoznati kao posluga Đukanovićevog režima”, navodi se u saopštenju.

Zatim su dodali.

“Kada ovome dodamo i organizovani kriminal koji je pod pokroviteljstvom DPS.a devastirao policijske i pravosudne organe, onda je sasvim jasno zašto je većinska politička javnost u posljednje tri godine odbacila i samu pomisao da se stranke bivšeg režima vrate na vlast. I ovdje se ne radi o zadovoljstvu aktuelnom vlašću ili proteklim propalim vladama već o činjenici da duboko nezadovoljni i razočarani građani naprosto ne žele da sadašnju vlast, iako lošu i nekredibilnu, zamijene sa odbačenim DPS-om i njegovim satelitima”, ističe GI 21.maj.

Zato, poručuju,  suverenistička javnost može da bira između priklanjanja aktuelnoj vlasti, poput mnogih iz bivšeg režima koji su već pretrčali u Spajićev PES, ili disciplinovanog opozicionarstva koje će biti pod kontrolom DPS-a i njegovih lojalista ili se može opredijeliti za principijelan otklon od DPS-a i ujedno podsticati kritičko i slobodno djelovanje, nuditi odgovornu alternativu i praktikovati organizovan otpor vladajućoj politici u Crnoj Gori.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime