10 C
Podgorica
26.02.2024.

Gaza: Od početka sukoba stradalo 27.500 ljudi; UNRVA: Izraelski aktivisti blokiraju ulazak humanitarne pomoći

Rat Izraela i Hamasa – 123. dan. Izraelska vojska djeluje sa kopna, mora i iz vazduha, širom Pojasa Gaze, a glavne operacije su sada na jugu – u Kan Junisu i Rafi, gdje su, kako kažu, glavna sedišta Hamasa. Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF širom palestinske enklave gađa civilne objekte. Američki državni sekretar Entoni Blinken započeo je petodnevnu turneju po Bliskom istoku, posjetom Saudijskoj Arabiji.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je da će izraelska vojska (IDF) doći do preostalih boraca Hamasa koji se kriju na krajnjem jugu Pojasa Gaze, u Rafi, i da ih, kako je naveo, “čeka ista sudbina kao i ostale teroriste”.

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF širom Gaze gađa civilne objekte, te da je najmanje 30 Palestinaca poginulo u vazdušnim udarima Izraela na stambene objekte i džamiju u centralnoj Gazi.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 27.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Kako navode, u napadima je ubijeno 27.478 Palestinaca, a ranjeno 66.835.

Olasio se i Filip Lazarini, generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) i rekao da je gotovo pet odsto stanovništva Pojasa Gaze ubijeno, ranjeno ili nestalo.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken započeo je petodnevnu turneju po Bliskom istoku posetom Saudijskoj Arabiji. Tokom turneje koja će trajati do 8. februara, posjetiće i Egipat, Katar, Izrael i Zapadnu obalu.

Tokom jučerašnjeg dana IDF je sproveo nove racije na Zapadnoj obali, uhapšena su 33 Palestinca.

Oštećen brod u napadu Huta u Jemenu, SAD: Uništena dva drona

Američka vojska saopštila je da je izvela udar na dve bespilotne letelice Huta u Jemenu, prenosi Tajms of Izrael.

“Utvrđeno je da eksplozivne letelice predstavljaju neposrednu pretnju brodovima američke mornarice i trgovačkim brodovima u regionu“, navodi Centralna komanda SAD u objavi na Iksu.

U međuvremenu, teretni brod u britanskom vlasništvu oštećen je u napadu dronom kod Jemena koji drže pobunjenici, saopštila je kompanija za pomorsku bezbednost, što je poslednji u desetinama incidenata u Crvenom moru.

Brod pod zastavom Barbadosa je ”pretrpeo manju štetu na lučkoj strani“, saopštila je britanska kompanija “Ambrej”, dodajući da nema povređenih.

Protest u Pensilvaniji zbog ulaganja u Izrael, uhapšeno 200 ljudi

Policija je privela oko 200 ljudi koji su protestovali zbog ulaganja vlasti Pensilvanije u Izrael, prenosi Tajms of Izrael.

Propalestinski demonstranti su u ponedeljak blokorali ulaz u Kapitol u Harisburgu, a mnogi od njih su nosili majice na kojima je pisalo Distancirajte se od genocida, protestujući zbog ulaganja ministarstva finansija u izraelske obveznice.

Organizatori protesta su naveli da bi država trebalo da reinvestira taj novac od poreza u zdravstvo, stanovanje, škole i klimu.

Protest su organizovali Jevrejski glas za mir, Koalicija “Philly Palestine” i Savet Pensilvanije za američko-islamske odnose.

Egipat sljedeća stanica Blinkenove bliskoitočne turneje

Američki državni sekretar Antoni Blinken stiže u Egipat u okviru krizne turneje po Bliskom istoku u kojoj se traži novo primirje i trajni kraj rata između Izraela i Hamasa.

U Kairu, Blinken treba da se sastane sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem, dan nakon razgovora u Rijadu sa saudijskim prestolonaslednikom princom Mohamedom bin Salmanom.

Ovo je Blinkenovo peto putovanje u region od oktobra, a posle Egipta putuje u Izrael i Katar.

UN: Izraelske naredbe za evakuaciju pokrivaju dvije trećine Pojasa Gaze

Izraelske naredbe za evakuaciju u Pojasu Gaze sada pokrivaju dve trećine teritorije, ili 246 kvadratnih kilometara, kažu humanitarni posmatrači Ujedinjenih nacija.

U pogođenom području živelo je 1,78 miliona Palestinaca, ili 77 odsto stanovništva Gaze, pre nego što je 7. oktobra izbio rat između Izraela i Hamasa, izazvan razornim napadom Hamasa na južni Izrael.

Na početku rata, izraelska vojska je počela da govori Palestincima u severnoj polovini teritorije da napuste svoje domove kako bi se sklonili s puta eventualne kopnene borbe.

Tokom rata, naredbe za evakuaciju su se na kraju proširile na delove juga, uključujući grad Kan Junis i okolna područja, trenutno žarište izraelske kopnene ofanzive.

Predsjednički savjet Jemena smijenio premijera

Međunarodno priznati predsednički savet Jemena smenio je premijera, neočekivan potez koji dolazi u trenutku kada koalicija predvođena SAD gađa mete pobunjenika Huti koje podržava Iran.

Dekretom Saveta za novog premijera imenuje ministar inostranih poslova Ahmed Avad Bin Mubarak, koji je blizak Saudijskoj Arabiji. On je zamenio Maen Abdulmalik Saeda, koji je premijer Jemena od 2018.

Savet nije naveo razlog za rekonstrukciju.

Jemen je uvučen u građanski rat od 2014. godine, kada su Huti zauzeli glavni grad Sanu i veći deo severa.

Huti tvrde da su gađali dva broda u Crvenom moru

Jemenski Huti tvrde da su ispalili projektile na dva broda, “Zvezdu Nasia” i “Jutarnju plimu”  u Crvenom moru.

Portparol Huta Jahja Sari kaže da su gađali britanski i američki brod, međutim, brodovi ploce pod zastavama Maršalskih ostrva i Barbadosa.

Palestinski napadači pucali na kibuc Meirav, nema povrijeđenih

Palestinski napadači na Zapadnoj obali otvorili su vatru na obližnji kibuc Meirav.

U napadu nema povređenih, ali je na jednoj od kuća pričinjena manja materijalna šteta.

IDF kaže da su snage bezbednosti u toj oblasti uzvratile vatru i da su trupe pokrenule poteru za napadačima.

Kibuc Meirav se nalazi blizu “zelene linije”, koja razdvaja Izrael od Zapadne obale.

Dok su sukobi između Palestinca Izraelcna Zapadnoj obali česti, napadi sa Zapadne obale na Izrael su manje uobičajeni.

Hamasovo ministarstvo zdravlja: Broj ubijenih u Gazi premašio 27.500

Najmanje 27.585 Palestinaca je ubijeno, a 66.978 je ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas.

Izrael je ranije saopštio da je ubio oko 10.000 pripadnika Hamasa u borbama u Gazi, pored oko 1.000 ubijenih u Izraelu nakon 7. oktobra.

Sirene za vazdušnu opasnost blizu granice sa Libanom

U izraelskom naselju Mistav Amu blizu granice sa Libanom oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, javljaju izraelski mediji.

Tokom dana čula se sporadična paljba, a Hezbolah je preuzeo odgovornost za raketni napad u kojem su dva izraelska vojnika lakše povređena.

Gradovi blizu severne granice su uglavnom evakuisani još 8. oktobra, kada su snage predvođene Hezbolahom počele da svakodnevno napadaju izraelske zajednice i vojne položaje duž granice.

UNRVA: Početkom marta imaćemo izvještaj o umiješanosti zaposlenih u napad 7. oktobra

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama očekuje da će preliminarni izveštaj o izraelskim navodima da je desetak njenih zaposlenih učestvovalo u napadu na Izrael 7. oktobra biti spreman početkom sledećeg meseca.

Predstavnik URNVA u Libanu Doroti Klaus kaže da agencija očekuje da donatori koji su obustavili finansiranje nakon što su se pojavile tvrdnje preispitaju svoje odluke na osnovu istrage.

Jedan od 12 muškaraca koji su navodno umešani bio je nastavnik UNRVA optužen da je bio naoružan protivtenkovskom raketom, dok je drugi nastavnik optužen da je snimio taoca koji je zarobljen tokom napada.

Još jedan od službenika, takođe nastavnik, navodno je služio kao komandant Hamasa i učestvovao u masakru u kibucu Beeri, dok je čovek zaposlen u UNRVA kao socijalni radnik navodno umešan u otmicu tela vojnika IDF-a koji je ubijen 7. oktobra.

Od 12 radnika UNRVA optuženih za učešće u masakru 7. oktobra, sedmoro su navodno bili učitelji, dvoje konsultanti za obrazovanje, a ostali su bili upravnici skladišta humanitarne pomoći.

Blokiran prelaz Kerem Šalom, izraelski aktivisti sprječavaju ulazak humanitarne pomoći u Gazu

Izraelski aktivisti blokiraju prelaz Kerem Šalom kako bi sprečili ulazak humanitarne pomoći u pojas Gaze.

Kanal 12 procenjuje da je nekoliko stotina aktivista na prelazu, uprkos tome što je IDF saopštio prošle nedelje da je to zatvorena vojna zona, što znači da je zabranjeno da se civili nalaze u tom području.

Aktivisti, uključujući porodice nekih od talaca koje teroristi drže u Gazi, već nekoliko dana blokiraju prelaz Kerem Šalom, kako bi sprečili da humanitarna pomoć uđe u Pojas Gaze.

Kabinet premijera Benjamina Netanjahua izglasao je ponovno otvaranje prelaza za ulazak pomoći u pojas usred tamošnje rastuće humanitarne krize.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime