19.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Gang se sastao sa ministrima spoljnjih poslova zemalja Centralne Azije

Kina i pet zemalja Centralne Azije složile su se da unaprede odnose i postigle sveobuhvatno zajedničko razumevanje o nastavku praktične saradnje nakon što se kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang sastao sa ministrima spoljnih poslova pet zemalja na marginama četvrtog sastanka ministara spoljnih poslova Kine i zemalja Centralne Azije.

Sastavši se sa svojim kazahstanskim kolegom Muratom Nurtleuom, Ćin je izjavio da Kina i Kazahstan treba da se pridržavaju konsenzusa koji su postigli šefovi njihovih država o izgradnji kinesko-kazahstanske zajednice sa zajedničkom budućnošću, zajednice definisane trajnim prijateljstvom, visokim stepenom međusobnog povjerenja, u kojoj će dijeliti dobro i zlo i promovisati stalno sveobuhvatno strateško partnerstvo, a sve kako bi to donijelo što više koristi za oba naroda.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), tokom susreta sa kirgiškim kolegom Kulubajevim Dženbekom Moldokanovičem, on je istakao da, s obzirom na to su Kina i Kirgistan uspostavili sveobuhvatno strateško partnerstvo na visokom nivou, obije strane treba da dodele veliku ulogu Međuvladinom komitetu za saradnju ovih zemalja u cilju jačanja obostrano korisne saradnje.

Prilikom razgovora sa ministrom inostranih poslova Tadžikistana Sirođidinom Muhridinom, kineski ministar spoljnih poslova je izjavio da Kina i Tadžikistan njeguju čelično prijateljstvo. On je pozvao obije zemlje da konsoliduju međusobno političko povjerenje i rade udruženo na izgradnji razvojne i bezbjednosne zajednice, sve na osnovu konsenzusa koji su postigli šefovi Kine i Tadžikistana.

Konstatujući da su odnosi Kine i Uzbekistana dostigli istorijski maksimum, Ćin je svom uzbekistanskom kolegi rekao da obije strane treba da slede strateški konsenzus koji su postigli šefovi njihovih država i unaprede izgradnju kinesko-uzbekistanske zajednice sa zajedničkom budućnošću kako bi se postigli što plodonosniji rezultati u okviru svestrane i uzajamno korisne saradnje.

Tokom susreta sa turkmenskim kolegom Vepom Hadžijevim, Ćin je, pozvavši se na to da su šefovi njihovih država odnose dvije zemlje uzdignuli na sveobuhvatno strateško partnerstvo i novo poglavlje u bilateralnoj saradnji, istakao da obije strane treba da nastave sa unaprjeđenjem odnosa, a sve pod strateškim vođstvom šefova država.

Ćin je naglasio da će Kina, kao i uvijek, čvrsto podržati zemlje Centralne Azije u očuvanju nacionalnog suvereniteta, nezavisnosti, bezbjednosti i teritorijalnog integriteta, čvrsto podržati puteve razvoja koje zemlje Centralne Azije samostalno izaberu u skladu sa svojim nacionalnim uslovima i odlučno se suprotstaviti bilo kakvom spoljnom uticaju koji zadire u unutrašnje stvari centralnoazijskih zemalja.

(BETA)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime