8.9 C
Podgorica
22.02.2024.

Fon der Lajen: Vojni kompleks Ukrajine treba da je dio industrije EU

 

Evropska unija treba da vidi Ukrajinu kao dio sopstvenog sistema bezbjednosti i odbrane i da na osnovu toga preduzme praktične korake za integraciju ukrajinske odbrambene industrije sa evropskom, izjavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Ne treba samo da ubrzamo isporuku municije u Ukrajinu. Dok gledamo u budućnost, trebalo bi da razmišljamo o ukrajinskim odbrambenim kapacitetima kao o djelu naših odbrambenih sposobnosti. O ukrajinskoj odbrambenoj industriji treba da razmišljamo kao o djelu sopstvene odbrambene industrije“, naglasila je Fon der Lajen na sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Zbog toga je, prema njenim rečima, EU uključila Ukrajinu u pripremu evropske strategije u oblasti razvoja odbrambene industrije.

Kako je navela, ovo je prvi korak koji bi trebalo da dovede do integracije Ukrajine u neki od evropskih odbrambenih programa, uz neophodno odobrenje takvih odluka u Evropskom parlamentu i Savjetu EU.

“Ovo ne samo da će nam pomoći da odgovorimo na odbrambene potrebe Ukrajine, već će obezbediti i interoperabilnost i zajedničko planiranje između naše vojne i odbrambene industrije. Ukrajina je buduća članica naše Evropske unije. Prema tome, trebalo bi da nam postane mnogo bliža i u oblasti odbrane“, poručila je Fon der Lajen.

Predsjednica Evropske komisije je podsjetila da su u ovom trenutku zemlje EU obezbijedile obuku za više od 40.000 ukrajinskih vojnika.

“Evropska unija i njene države članice mobilisale su 28 milijardi eura za nabavku vojne opreme Ukrajini”, rekla je ona.

Fon der Lajen je napomenula da je evropska odbrambena industrija povećala kapacitet proizvodnje municije za 40 odsto.

“EU će isporučiti Ukrajini više od 500.000 artiljerijskih granata sljedećeg mjeseca i više od milion granata do kraja godine”, rekla je Fon der Lajen.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime