26.9 C
Podgorica
15.07.2024.

Filmovi koji su predvidjeli budućnost

Evo koji filmovi su u pitanju:

1. Trumanov šou

“Trumanov šou” je američki film iz 1998. godine koji je režirao Piter Vir i predvideo je stvaranje popularnih rijaliti emisija poput “Velikog brata”, “U korak sa Kardašijanima” i mnogih drugih. Naime, radnja se vrti oko Trumana Burbanka (Džim Keri) koga je po rođenju usvojila jedna televizijska kuća kako bi se snimala emisija bazirana na voajerizmu. U tu svrhu napravljen je čak i gradić u kojem 5.000 kamera neprestano emituju svaki Trumanov korak, od jutra do mraka.

2. Ratne igre

Režiser Džon Bedem snimio je 1983. godine ostvarenje pod nazivom “Ratne igre”, koje je previdelo sajber ratovanje. Film prati kompjuterskog genija Dejvida Lajtmena (Metju Broderik) koji slučajno provaljuje u tajni super-kompjuter koji kontroliše celokupni nuklearni arsenal Amerike i tada igrica počinje.

3. Videodrom

Ovaj film Dejvida Kronenberga snimljen je pre više od tri decenije i u njemu se glavni junak Maks Ren susreo sa televizijskim kanalom sličnog sadržaja kao što je to danas Jutjub.

4. Zabranjena planeta

Junaci ovog filma snimljenog davne 1956. godine koristili su se malim komunikacionim, bežičnim spravama, koje su mogli da nose svuda sa sobom. Tako je ovaj filmski klasik predvideo upotrebu mobilnih telefona.

5. Žena na Mesecu

“Žena na Mesecu” je nemački nemi naučnofantastični film snimljen 1929. u režiji Frica Langa, baziran na istoimenom romanu njegove supruge Tee fon Harbou. Inače, decenijama pre nego što je NASA poslala čoveka na Mesec, u njemu su date zapanjujuće tačne prognoze o budućnosti istraživanja svemira.

6. Crevna napast

Džim Keri je u “Crevnoj napasti” 1996. godine glumio instalatera kablovske televizije koji je ukazao na sve pogodnosti kućne zabave: uskoro će svako američko domaćinstvo imati integrisanu televiziju, telefon i kompjuter! Ljudi će moći da na jednom kanalu posete Luvr, a na drugom da gledaju žensko rvanje. Takođe, moći će da kupe sve što im padne na pamet od kuće ili da igraju Mortal Kombat s prijateljima iz Vijetnama. Mogućnosti će zapravo biti brojne!

7. Vječni sjaj besprekornog uma

Ova romantična fantazija iz 2004. govori o zahvatu brisanja sjećanja. Naime, to je danas i moguće, jer su holandski naučnici uspeli da izbrišu traumatska sećanja pacijenata.

8. 2001: Odiseja u svemiru

Oskarom nagrađeno postignuće legendarnog Stenlija Kjubrika ukazalo je na mnogo stvari koje čine savremeni život: danas ne samo da koristimo tablete, već je pokrenut i trend svemirskog turizma.

9. Zvjezdane staze

U prvom filmu naučnofantastičnog serijala “Zvjezdane staze”, predviđeni su gedžeti koje danas koristimo: blutut slušalice, univerzalni prevodioci na našim smartfonima itd.

10. Zaraza

Film “Zaraza”, djelo Stivena Soderberga iz 2011. godine, doživljavalo je novu popularnost zahvaljujući korona virusu. Ostvarenje originalnog naziva “Contagion”, prati širenje virusa MEV-1 dok se globalni zdravstveni sistem i naučnici trude da mu “stanu na kraj”.

,Prema statistici “Zaraza” je bila traženija otkako se pojavio koronavirus, nego u vrijeme kad je bila aktuelna, budući da situacija iz filma dosta podsjeća na koronavirus koji je trenutno rasprostranjen širom svijeta, iako, za razliku od virusa iz filma, stanje nije toliko dramatično.

Film “Zaraza” premijerno je prikazan 2011. godine. Sa budžetom od 60 miliona dolara, zaradio je oko 130 miliona. Uloge tumače neka od najslavnijih imena savremenog filma: Met Dejmon, Kejt Vinslet, Gvinet Paltrou, Džud Lo i mnogi drugi, zaključuje B92.

- Oglasi-spot_imgspot_img
IzvorB92
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime