20.1 C
Podgorica
25.06.2024.

Evropski sud: Državi rok od tri mjeseca da obezbijedi izvršenje domaćih presuda u korist radnika “Radoja Dakića”

Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da je Crna Gora dužna da u roku od tri mjeseca obezbijedi izvršenje domaćih odluka donijetih u korist bivših radnika podgoričke fabrike „Radoje Dakić“, saopšteno je iz Kancelarije zastupnika Crne Gore pred tim sudom.

– Evropski sud je zauzeo stav da u konkretnim predmetima nadležni organi nijesu uložili sve neophodne napore da obezbijede potpuno i pravovremeno izvršenje odluka donijetih u korist podnosilaca predstavki na nacionalnom nivou – navedeno je u saopštenju Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom.

Oni su objasnili da je Evropski sud za ljudska prava danas objavio tri presude po predstavkama bivših radnika „Radoja Dakića“, koji su se žalili na neizvršenje domaćih odluka donijetih u njihovu korist.

Iz Kancelarije su precizirali da su objavljene presude u predmetima Boljević i drugi protiv Crne Gore, Adbdović i drugi protiv Crne Gore i Božović i drugi protiv Crne Gore, u kojima je odlučeno po predstavkama bivših radnika „Radoja Dakića“ u stečaju.

– Evropski sud je predstavke proglasio prihvatljivim i utvrdio povredu člana 6 stav 1 Konvencije (pravo na pravično suđenje) i člana 1 Protokola 1 uz Konvenciju (zaštita imovine) zbog neizvršenja domaćih odluka donijetih u korist podnosilaca predstavki, a protiv privrednog društva“, navedeno je u saopštenju.

Sud je utvrdio da je tužena država dužna da, koristeći adekvatna sredstva, u roku od tri mjeseca obezbijedi izvršenje navedenih domaćih odluka.

Evropski sud je odbio zahtjeve podnosilaca predstavki za pravično zadovoljenje na ime naknade nematerijalne štete, imajući u vidu da je Ustavni sud Crne Gore u odlukama iz 2019. godine utvrdio povredu prava na pravično suđenje podnosilaca predstavki i dosudio po dvije hiljade eura svakom ponaosob.

Iz Kancelarije su kazali da su predmetne presude, koje su donošenjem postale pravosnažne, dostupne na veb stranici Evropskog suda na engleskom jeziku.

Nakon prevoda one će biti objavljene i na veb stranici Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava (https://www.gov.me/kzcg).

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime