11.9 C
Podgorica
29.11.2023.

Evropska komisija tužila Hrvatsku

Evropska komisija je odlučila da pokrenue postupak protiv Hrvatske pred Sudom Evropske unije zbog toga što u svoje zakonodavstvo nije u potpunosti prenijela sve relevantne odredbe direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu te zvaničnu opomenu zbog nepotpunog prenošenja pravila EU o postupovnim jamstvima za djecu u kaznenim postupcima, piše Oslobođenje.ba.

Direktiva o ambalaži i ambalažnom otpadu ima za cilj da zaštiti okolnu i osigura dobro funkcioniranje unutrašnjeg tržišta. Prema odredbama te direktive, zemlje članice treba da recikliraju 65 posto svog ambalažnog otpada do 2025. godine, što će porasti na 70 posto 2030.

Države članice bile su dužne da prenijesu direktivu u svoja nacionalna zakonodavstva do 5. jula 2020. godine.

“Hrvatska nije u potpunosti prenijela sve relevantne odredbe direktive u nacionalno zakonodavstvo”, navodi Komisija.

Direktiva je zakonodavni akt Evropske unije, koji se ne sprovodi direktno u zemljama članicama. Direktivom se definiše cilj koji se želi postići u određenom području, a zemljama članicama se prepušta da vlastitim zakonima osiguraju sprovođenje tih ciljeva. Stoga se državama članicama ostavlja rok, obično od dvije godine, da direktivu implementiraju u svoje zakone.

Komisija je u vezi s ovom direktivom poslala Hrvatskoj opomenu u oktobru 2020, a nakon toga i obrazloženo mišljenje u junu 2021. Hrvatska je na to odgovorila u julu 2021., obavijestivši Komisiju da će direktivu prenijeti Zakonom o upravljanju otpadom i Pravilnikom za ambalažu i ambalažni otpad.

Zakon o upravljanju otpadom stupio na snagu 2021.

Iako je Zakon o upravljanju otpadom stupio na snagu 31. julu 2021., potrebne zakonodavne mjere za sprovođenje ovog Zakona nisu donesene niti je o njima obaviještena Komisija.

Budući da “Hrvatska nije saopštilča da je u potpunosti prenijela sve relevantne odredbe ove direktive u svoje nacionalno zakonodavstvo, niti je dostavila dovoljno jasne i precizne informacije o mjerama kojima država članica smatra da je ispunila različite obveze koje joj navedena direktiva nameće, Komisija je iz tih razloga odlučila da pokrene postupak protiv Hrvatske pred Sudom Evropske unije”, javlja Hina.

Komisija dodaje da će od Suda EU zatražiti izricanje finansijskih sankcija Hrvatskoj, budući da se slučaj odnosi na nepoštovanje mjera o prenosu direktive.

Komisija, koja je zadužena da prati kako države članice primjenjuju evropske zakone, jednom mjesečno objavljuje paket o povredi prava u svim državama članicama.

Postupak povrede prava EU ima tri koraka. Prvi je slanje zvanične opomene, a ako se stvar ne riješi tom opomenom, šalje se obrazloženo mišljenje u kojem se traži da se osigura usklađenost  sa zakonodavstvom Unije. Ako država članica još uvijek ne sarađuje, Komisija može uputiti predmet Sudu Evropske unije. Većina se slučajeva riješi prije upućivanja Sudu.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime