24.9 C
Podgorica
13.07.2024.

Evropska komisija razmatra obustavu isplate podrške Mađarskoj

Obustava isplata Mađarskoj predstavljala bi prvo korišćenje novog mehanizma uslovljavanja koji Evropskoj uniji omogućava da preduzme mjere za zaštitu njenog budzeta, nakon što je Evropski sud pravde u februaru presudio da je on legalno usvojen, prenosi Dan.

Dva dana posle pobjede mađarskog nacionalističkog premijera Viktora Orbana na parlamentarnim izborima, na kojima je obezbijedio četvrti uzastopni mandat, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da njen tim nije zadovoljan odgovorima Mađarske na pitanja u vezi sa vladavinom prava.

“Naš zaključak je da moramo da pređemo na sljedeći korak”, kazala je Fon der Lajen i dodala da će mađarskim vlastima uskoro biti poslato zvanično obavještenje o obustavi isplata.

Mađarska, koja prima veliku količinu novca iz fondova EU, poslednjih nekoliko godina je sve više na udaru kritika zbog odstupanja od demokratskih normi, odnosno prekomjerne kontrole nad pravosuđem, gušenja slobode medija i uskraćivanje prava pripadnicima LGBT populacije.

Mehanizam uslovljavanja, koji se smatra najmoćnijim oružjem EU za sprečavanje produbljivanja jaza između članica EU po pitanju stanja demokratije, usvojen je prije više od godinu dana, ali Evropska komisija nije željela da ga primenjuje dok Evropski sud pravde ne potvrdi legalnost te mjere.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime