15.9 C
Podgorica
16.04.2024.

Evo kako će povratak El Ninja uticati na temperaturu narednih mjeseci

U mnogim djelovima svijeta ozloglašeni meteorološki fenomen El Ninjo ponovo se pojavio i gotovo je izvjesno da će uticati na globalnu klimu u drugoj polovini ove godine, saopštila je u Ženevi Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Klimat koji stvara El Ninjo se prvi put poslije nekoliko godina ponovo pojavio u tropskom dijelu Pacifika i to bi moglo da podigne globalne temperature i promijeni regionalne vremenske i klimatske obrasce, prenosi agencija dpa.

WMO sa 90 odsto sigurnosti polazi od toga da će taj fenomen dominirati drugom polovinom godine, ali se još ne može predvidjeti obim tog uticaja.

Posljednji put snažni efekti El Ninja osjetili su se 2015/2016, a naučnici nijesu saglasni da li je taj fenomen uticao na klimu i u sezoni 2018/2019.

“Početak El Ninja znatno povećava izglede da će ponovo biti oboreni temperaturni rekordi“, izjavio je direktor WMO Peteri Talas.

On je pozvao vlade da preduzmu preventivne mjere kako bi u ekstremnim vremenskim usklovima bili sačuvani ljudski životi.

El Ninjo nije povezan sa ljudski izazvanim klimatskim promjenama, ali može jako da intenzivira njihov efekat jer dodatno zagrijeva atmosferu.

Reč je o fenomenu koji se pojavljuje svakih nekoliko godina, uporedo sa zagrijavanjem mora na Tihom okeanu i sa slabim pasatima koji duvaju iz subtropskih područja prema Ekvatoru.

Efekte uglavnom osjećaju Jugoistočna Azija, Australija, Afrika i Srednja Amerika, dok su u Evropi oni najčešće ograničeni. Protivteža El Ninju je klimatski fenomen La Ninja, koji je uglavnom karakterizirao protekle tri godine.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime