22.6 C
Podgorica
16.06.2024.

Europol: Crnogorski kriminalci dio šverca kokaina velikih razmjera

Nekoliko različitih kriminalnih mreža, sastavljenih od članova porijeklom iz bivših jugoslovenskih republika Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, umiješano je u krijumčarenje velikih razmjera, uključujući finansiranje i distribuciju, kokaina iz Južne Amerike na različite evropske destinacije, i šire, navodi se u današnjem izvještaju Europola o prijetnjama EU od organizovanog kriminala.

“Karakteriše ih snažno prisustvo širom EU i regiona Zapadnog Balkana. Oni su takođe uspostavili veoma snažno prisustvo u Latinskoj Americi, iskorišćavajući mogućnosti za korupciju u ključnim lukama i u brodarskim kompanijama. Oni na taj način vrše sveobuhvatnu kontrolu nad snabdijevanjem kokainom. Neke od ovih grupa su takođe specijalizovane i u velikoj mjeri uključene u razne oblike nasilja, profesionalne otmice i pogubljenja, korupciju, pranje novca, trgovinu oružjem i eksplozivom i falsifikovanim dokumentima. Nasilje se uglavnom koristi kao odmazda za izgubljene ili propale pošiljke droge, ali i za sticanje dominacije nad teritorijom ili lancem snabdijevanja”, piše u izvještaju.

Kako se ističe, ima i kriminalnih grupa koje se sastoje od članova više nacionalnosti, a one često djeluju u državama članicama EU dok održavaju bliske veze sa svojim regionima porijekla van EU. Vezuju ih zajednička kultura, jezik i istorija.

“Ove mreže često kombinuju članstvo iz različitih zemalja Zapadnog Balkana i često su usredsređene na srpske državljane. Među njima su državljani Albanije, Belgije, Bosne, Hrvatske, Holandije, Nemačke, Crne Gore, Slovenije i Turske. Njihova glavna kriminalna djelatnost je trgovina drogom, prvenstveno kokainom i kanabisom, a u manjoj mjeri sintetičkim drogama i heroinom. Takođe se bave organizovanim imovinskim kriminalom, švercom duvana i trgovinom ljudima za seksualnu eksploataciju. Prije svega posluju u Belgiji, Kolumbiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji i zemljama Zapadnog Balkana. Za neke kriminalne mreže ne postoje posebni obrasci u smislu nacionalnog sastava”, ukazuje Europol.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Izvorrtcg
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime