34.9 C
Podgorica
19.07.2024.

Erdogan sa Putinom u Astani: Razmatraće mogućnost stvaranja gasnog centra u Turskoj

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan sastao se sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Astani, u Kazahstanu, na margini regionalnog skupa, na kojem je branio ekonomske veze svoje zemlje sa Moskvom i obećao da će nastaviti izvoz ukrajinskih žitarica.

“Rusija i Turska će svakako smetati nekima i razvijene zemlje će biti manje srećne”, rekao je Erdogan prije nego što su se dvojica vođa povukla da nastave razgovor u četiri oka, prenosi Frans pres.

Tokom sastanka sa Erdoganom Putin je predložio stvaranje gasnog centra u Turskoj za isporuke ruskog gasa Evropi. On je rekao da se ruta preko Turske pokazala kao najpouzdaniji način dopremanja gasa Evropskoj uniji u trenutku kada su ruske isporuke ka EU pogođene sankcijama i curenjima na gasovodima Sjeverni tok jedan i dva, prenosi Beta.

“Mogli bi da razmotrimo mogućnost stvaranja gasnog centra na turskoj teritoriji za isporuku ka drugim zemljama, posebno ka Evropi”, rekao je Putin na sastanku sa Erdoganom.

Isporuka gasa preko gasovoda Sjeverni tok iz Rusije za Njemačku poremećena je od početka ruske invazije na Ukrajinu i potpuno je prekinuta poslije eksplozija na gasovodu ispod Baltičkog mora, za koje se vjeruje da su bile rezultat sabotaže.

Putin je juče rekao da bi količine gasa koje ne mogu da se prevoze Sjevernim tokom mogle da budu preusmjerene na oblast Crnog mora čime bi Turska postala najveći centar za snabdijevanje Evrope gasom.

Uoči današnjeg sastanka turski predsjednik je rekao da njegova zemlja namjerava da nastavi napore da pomogne u postizanju mira između Rusije i Ukrajine uprkos borbama, prenijela je agencija AP.

“Naš cilj je da nastavimo postignut zamah i okončamo krvoproliće što je moguće prije”, rekao je Erdogan u obraćanju na samitu Konferencije o interakciji i izgradnji mjera povjerenja u Aziji.

To je bio osvrt na dogovor postignut u junu o isporuci žitarica iz Ukrajine i razmjenu zatvorenika koja je uslijedila.

“Mi blisko osjećamo posljedice ove krize u Ukrajini na regionalnom i globalnom nivou. Uvijek kažem da pravedan mir može da se postigne diplomatijom i da nema pobjednika u ratu ni gubitnika u pravednom miru”, rekao je Erdogan.

Turska je zadržala bliske veze sa Moskvom i Kijevom i više puta je nudila da organizuje mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

Turska, koja je članica NATO-a, do sada se suzdržavala od pridruživanja zapadnim sankcijama protiv Rusije, zbog čega se suočila sa kritikama, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime