29.9 C
Podgorica
22.06.2024.

Ekonomska aktivnost u njemačkom privatnom sektoru porasla iznad očekivanja

Ekonomska aktivnost u njemačkom privatnom sektoru je u maju porasla iznad očekivanja i sada je najviša za prethodnih godinu dana, zaključak je danas objavljenog izvještaja agencije Markit ekonomiks.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u Njemačkoj je, prema prvoj preliminarnoj procjeni, u maju porastao sa aprilskih 50,6 poena na 52,2 poena.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.

Prethodno je do marta u Njemačkoj zabilježeno devet kontrakcija zaredom.

U aprilu je prvi put nakon devet mjeseci pada zabilježen rast ekonomske aktivnosti koji se nastavio i u maju.

Indeks menadžera nabavke u sektoru usluga je u maju porastao sa aprilskih 53,2 poena na 53,9 poena, a PMI u njemačkom sektoru proizvodnje sa 42,5 na 45,4 poena, objavljeno je na sajtu agencije S&P global.

Glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Sajrus de la Rubia je izjavio da brojke za maj “daju nadu” za njemačku ekonomiju.

Prema njegovim riječima, ima više razloga za optimizam povodom razvoja privrede u Njemačkoj, kao što su poboljšanje proizvodnje, novi poslovi i rastuća potražnja iz inostranstva.

(Capital/Tanjug)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime