32.9 C
Podgorica
15.07.2024.

EKIP: Od ponedjeljka mreža 5G dostupna i u Crnoj Gori

Kontinuirani razvoj tržišta elektronskih komunikacija u Crnoj Gori nastavljen je implementacijom i puštanjem u rad mobilne elektronske komunikacione mreže pete generacije (5G) Crnogorskog Telekoma, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Nakon uspješnog testiranja 5G tehnologije, koje je sprovedeno sredinom prošle godine u opštinama Berane i Bijelo Polje, počev od ponedjeljka 5G usluge su komercijalno dostupne za korisnike Crnogorskog Telekoma. 5G je za sada dostupna u dijelu Podgorice uskoro će biti proširena i na ostale opštine u Crnoj Gori. 5G mreža Crnogorskog Telekoma implementirana primjenom tehnike dinamičkog dijeljenja spektra između 4G i 5G korisnika i korišćenjem radio-frekvencija iz opsega 2,1 hiljadu megaherca (MHz), koje su do sada korišćene za pružanje 3G servisa“, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Iz EKIP-a su saopštili da se na ovaj način Crna Gora priključila članicama Evropske unije (EU) i ostalim razvijenim državama širom svijeta, u kojima je 5G tehnologija uvedena u protekle dvije godine.

U Crnoj Gori radio-frekvencijski opseg 700 MHz od signala TV predajnika oslobođen je 2017. godine a tokom 2020. godine kompletiran je regulatorni i tehnički okvir za korišćenje radio-frekvencija za 5G radiofrekvencijske opsege.

EKIP je u prvom kvartalu prošle godine pripremio Studiju o strategiji uvođenja 5G mobilnih komunikacionih mreža u Crnoj Gori, a krajem prošle i početkom ove godine, sopstvenim snagama, sproveo aukciju radio frekvencija iz nekoliko radiofrekvencijskih opsega, čime je omogućen početak rada 5G u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

U EKIP-u je formirana i radna grupa, koja u ovoj godini treba da pripremi i sprovede postupak aukcije radio-frekvencija za 5G radiofrekvencijske opsege.

Predstavnici regulatora tvrde da su u ovoj fazi realizacije 5G-a u Crnoj Gori ostvarene znatno veće brzine prenosa podataka i smanjenje kašnjenja.

Značajnije prednosti i mogućnosti 5G-a će biti ‘vidljivije’ nakon aukcije radio-frekvencijskog spektra iz pionirskih opsega za implementaciju 5G – 700 MHz, 3,6 hiljade MHz i 26 gigaherca (GHz), koju će EKIP sprovesti tokom ove godine. U osnovi, 5G mreže funkcionišu isto kao i prethodne generacije mobilnih komunikacionih mreža – 2G, 3G ili 4G. Bazna stanica emituje radio-frekvencijski signale i komunicira sa mobilnim uređajima”, dodaje se u saopštenju.

5G sistemi su tehnološki puno napredniji od prethodnih generacija jer sa ovom tehnologijom mobilne mreže prvi put mogu da ispune neke zahtjeve koje ranije nijesu mogle da kvalitetno podrže.

Najvažnija poboljšanja 5G u odnosu na prethodne tehnologije su veoma velika brzina prenosa podataka, malo kašnjenje signala, mogućnost povezivanja većeg broja uređaja i visok nivo pouzdanosti.

5G ima značajan potencijal koji može biti katalizator za podsticaj inovacijama i uticati na ekonomski rast u svim vertikalnim segmentima industrijskog, poslovnog i društvenog okruženja“, smatraju u EKIP-u.

5G mreža će predstavljati jedan od najvažnijih segmenata u izgradnji digitalne ekonomije i digitalnog društva u ovoj dekadi.

Očekuje se da će 5G omogućiti razvoj novih aplikacija i poslovnih modela.

Neke od mogućih primjena 5G su rad i igranje u cloud-u, zdravstvena zaštita, virtuelna stvarnost, napredna rješenja u industriji i poljoprivredi, javna bezbjednost, primjene u kritičnim situacijama, finansijske usluge, energetika, pametne kuće i gradovi, automobili sa autonomnim upravljanjem.

Takođe se očekuje da 5G mreže budu osnova sistema vještačke inteligencije.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime