26.8 C
Podgorica
21.05.2024.

Dvije i po decenije otkako je NATO bombardovao varošicu Murino: Vrijeme prolazi, rane još krvare

Prilikom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije od strane NATO snaga, na današnji dan prije 25 godina, varošica Murino, smještena između Andrijevice i Plava, doživjela je stravično razaranje.

Tom prilikom, pored rušenja starog mosta u centru tog naselja i oštećenja brojnih objekata, avionski projektili bačeni iz vazduha, bez ikakvog prethodnog upozorenja, usmrtili su šest nevinih civila, a osam ranili. Tim povodom u Murinu se, u organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke, Mjesne zajednice Murino, porodica žrtava NATO bombardovanja, Srpskog nacionalnog savjeta i NVO “Nikada vas nećemo zaboraviti”, održavaju trodnevne manifestacije. Centralna manifestacija, upriličena ovim povodom, održaće se danas, kada će se, nakon služenja arhijerejske liturgije u Hramu Svete Petke i pomena žrtvama kraj spomen-česme u Murinu, upriličiti i velika duhovna akademije. Ovom događaju će, kako je najavljeno, između ostalih, prisustvovati i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i predsjednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkom budimljansko-nikšićki Metodije. Poziv da prisustvuje najavljenom skupu dobio je i premijer Milojko Spajić, ali je iz njegovog kabineta stiglo obavještenje da, zbog ranije preuzetih obaveza, neće moći da prisustvuje ovom događaju.

– Molim vas uvažite najiskrenije izvinjenje što predsjednik Vlade Milojko Spajić, zbog ranije preuzetih državničkih obaveza, nije u mogućnosti da prisustvuje liturgijskom pomenu nevinim žrtvama i duhovnoj akademiji posvećenoj stradalim građanima Murina 1999. godine. Velika tragedija koja je prije 25 godina zadesila Murino i Crnu Goru nezacijeljena je rana na dušama porodica koje su ostale bez najbližih, ali i nenadoknadiv gubitak za cjelokupnu zajednicu. Sjećajući se svih nastradalih, pogotovo murinske djece Julije, Olivere i Miroslava, predsjednik Spajić najiskrenije sa vama dijeli bol i još jednom moli da razumijete i prihvatite razlog odsustva – stoji u dopisu koji je iz kabineta premijera Spajića upućen organizatorima svečanosti u Murinu.

Trg u Murinu nazvati pravim imenom

Mještani su ponovo pozvali opštinske vlasti u Plavu da trgu u Murinu zvanično daju ime NATO žrtava.

– Pozivamo opštinske vlasti da trg u Murinu nazovu zvanično onako kako je ljudski i jedino normalno i logično, a to je Trg NATO žrtava, a ne Trg omladine, kako su ga oni nazvali prije nekoliko godina. Neka postupe onako kako ovaj narod želi, a ne kako to neko drugi diktira. Ako neko želi da neki trg u Crnoj Gori nazove Trgom murinske omladine, neka uputi zahtjev gradskim vlastima u Podgorici ili negdje na Primorju, jer, nažalost, danas je tamo više naše omladine nego u Murinu. A to je još jedna potvrda kako se država svih ovih godina odnosila prema ovom stradalnom mjestu – poručili su mještani.

Za kratko vrijeme, Murino je 30. aprila 1999. godine ličilo na avetinjski gradić, prisjeća se profesor i mještanim Zoran Jokić, ističući da su tada brojne granate nanijele nezacijeljenu ranu ovom mjestu.

– Strašno je prisjećati se te katastrofe. Strašno je saznanje da u varošici Murino svakog proljeća majke obavijene crnim maramama, djeca sa cvijećem u rukama i na stotine ljudi sa očima punim suza odaju poštu NATO žrtvama čiji su likovi ucrtani na spomen-česmi, iz koje ne teče voda, već more suza vječitog neprebola. Nijesu Murinjani zaboravili šest nevinih duša ubijenih bez opomene, usred bijela dana, na mostu koji je spajao vjekove, na ćupriji sagrađenoj 1933. godine. Zato će i ove godine, uz prigodan ceremonijal, riječi neprebola parati nebo iznad Murina, odakle je prije dvije i po decenije stigla smrt za naše sugrađane – naglasio je Jokić.

– Priredili smo trodnevni program i pozvali brojne goste, među kojima i najviše crnogorske zvaničnike, da prisustvuju priređenom ceremonijalu. Potrudili smo se da program ima obrise uzvišenog sjećanja na nevino stradale i na taj cijeli događaj, iako svjesni da vrijeme ne liječi rane – istakao je Komatina.

U NATO bombardovanju Murina 30. aprila 1999. godine poginuli su Manojlo Komatina, Miroslav Knežević, Milka Kočanović, Vukić Vuletić, Julija Brudar i Olivera Maksimović. Tom prilikom su ranjeni Korina Milović iz Murina, Svetlana Zečević iz Andrijevice, Željko Bjelanović iz Velike, Darko Mijović iz Podgorice, Mirko Šoškić iz Ulotine, Slavko Mirković iz Gračanice, Vasko Čejović iz Berana i Danilo Jokić iz Velike.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime