37.8 C
Podgorica
19.07.2024.

Đurović: “Objektivno, profesionalno i nezavisno novinarstvo osnovni standard demokratskog društva”

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović uputila je čestitku povodom 23. januara, Dana novinara Crne Gore.

“U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, svim poslenicima javne riječi čestitam 23. januar, Dan novinara Crne Gore, uz uvjerenje da će sloboda medija i unapređenje standarda novinara, te uslova njihovog rada i statusa u društvu, uskoro postati naša svakodnevica. Crnogorski novinari, nažalost, danas rade u izuzetno teškim uslovima, na koje presudno utiču društveno-političke prilike u zemlji i regionu”, navela je Đurović u čestitki.

Kao sveprisutan faktor koji obavještava javnost o svim dešavanjima, edukuje i ukazuje na probleme, te kreira mišljenje građana, mediji, kako navodi ona, moraju biti svjesni svoje snage i uloge koju imaju u državi koja još uvijek svakodnevno prolazi testove demokratske zrelosti.

“Objektivno, profesionalno i nezavisno novinarstvo je potreba i osnovni standard svakog demokratskog društva, a novinari čiji je temeljni princip pravovremeno i nepristrasno informisanje javnosti su ključni za stvaranje ambijenta u kome će građani moći da saznaju istinu o društveno-političkoj situaciji u kojoj živimo”, poručila je Đurović.

Dan novinara Crne Gore je, ističe predsjednica Skupštine, dobra prilika da se ukaže na neophodnost rasvjetljavanja napada na život, tijelo ili imovinu novinara, a posebno ubistva glavnog urednika “Dan”-a Duška Jovanovića, bez čijeg razrješenja i pronalaženja svih počinilaca i nalogodavaca ovog čina, dodaje Đurović, naša država ne može postati istinsko demokratsko društvo.

“Tu su i drugi, i dalje neriješeni napadi na novinare, kao što su pokušaj ubistva Olivere Lakić i Tufika Softića, kao i svakodnevni pritisci i zastrašivanja kroz koje prolaze posebno istraživački novinari. Medijski poslenici apsolutno zaslužuju bolji položaj i veći ugled u društvu i, u tom smislu, moraju imati konstantnu i nedvosmislenu podršku nadležnih državnih organa. Uz želju da 2023. godina crnogorskim novinarima donese puno profesionalnog uspjeha i bolje uslove rada, još jednom svim medijskim poslenicima čestitam Dan novinara Crne Gore”, zaključila je Đurović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime