14.8 C
Podgorica
17.04.2024.

Đukanović na samitu NATO: Skrenuo sam pažnju da je Zapadni Balkan takođe na udaru ruskih imperijalnih pretenzija

“NATO i Evropska unija morali bi da pokažu  više odlučnosti u zaštiti jugoistoka Evrope i neupitno liderstvo i odgovornost za evropeizaciju tog prostora”, kazao je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović nakon učešća na vanrednom samitu NATO-a u Briselu.

Na samitu je potvrđena snažna podrška Ukrajini i spremnost svih članica Alijanse da, kroz razne aspekte pomoći, Ukrajini obezbijede traženu podršku, kako bi se nastavilo sa uspješnim odupiranjem agresiji“, rekao je Đukanović uz ocjenu da je na samitu ponovljena odlučnost NATO-a da u potpunosti zaštiti svoj prostor, kao i da je ponovljeno bezuslovno poštovanje člana 5 Vašingtonskog ugovora o zaštiti evroatlanskog prostora.

Ponovljena je spremnost da se u poseban režim pažnje dovedu zemlje partneri i pretedenti na članstvo u Alijansi. Tu se najviše govorilo o Bosni i Hercegovini i Gruziji“, naveo je Đukanović.

Prema riječima Đukanovića, na samitu je potvrđena čvrsta riješenost da se ne dozvoli ugrožavanje vrijednosti koje su napadnute agresijom Rusije na Ukrajinu.

Samit je bio prilika da skrenem pažnju da je Zapadni Balkan takođe na udaru ruskih imperijalnih pretenzija, kao i da je već napadnut kroz višegodišnje hibridno i maligno djelovanje ruske doktrine destrukcije“, rekao je Đukanović.

On je naveo da je na Samitu podsjetio da je Crna Gora bila prva zemlja u regionu, koja je već 2016. godine napadnuta sa namjerom da bude osujećena u ostvarivanju svog članstva u NATO alijansi.

Prema riječima Đukanovića, sve godine poslije toga zapravo su “bile godine daljeg razvoja tog hibridnog modela ratovanja”.

Crna Gora se, kako je dodao, tokom poslednjih godina suočavala sa primjenom tog hibridnog modela kroz razne sofisticirane metode ratovanja.

Skrenuo sam pažnju da bi NATO, kao i EU morali pokazati više odlučnosti u zaštiti tog dijela jugoistoka Evrope, pokazati svoje neupitno liderstvo i odgovornost za evropeizaciju tog prostora”, rekao je Đukanović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime