26.7 C
Podgorica
16.06.2024.

Drašković: Policija obilazi škole i traži informacije o štrajkačima

U većini crnogorskih škola jutros nije počela nastava zbog štrajka nastavnika. Prema informacijama iz ustanova, razredne starješine su ranije obavijestile učenike o štrajku, zbog čega većina njih nije ni dolazila u školu.

U Sindikatu prosvjete Crne Gore, čije se rukovodstvo takođe nalazi na svojim radnim mjestima u ustanovama i štrajkuje, tvrde da policija obilazi škole.

“Poslali su policiju da obilazi škole i provjerava koliko je ustanova i zaposlenih u štrajku. Tražili su razne informacije, da li je organizovana nastava i koliko ljudi štrajkuje”, kazao je za Dan potpredsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Jovan Drašković.

Prema odluci o štrajku, koju je SP CG ranije predao Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacije, štrajkuje više od 65 odsto zaposlenih u 160 ustanova.

Sindikat i Ministarstvo pregovarali su od početka godine o povećanju plata u prosvjeti, a posljednji sastanak održali su dan prije početka strajka, kada su obje strane ostale pri svojim zahtjevima, odnosno ponudi.

MPNI ponudilo je da poveća plate za 15 odsto neto do kraja trećeg kvartala ove godine, nakon čega su iz SP CG tražili 21 procenat bruto, bez retroaktivnih isplata povećanja za koje smatraju da im poslodavac duguje.

Prema Granskom kolektivnom ugovoru, koji su predstavnici Sindikata i Vlade potpisali 28. decembra 2022. godine, januarske plate prosvjetarima trebalo je da budu povećane 10 odsto. Prema ugovoru, predviđeno je da jos toliko dobiju u januaru 2025. godine.

Iz Vlade je prije dva mjeseca saopšteno da nema uslova za povećanje plata u prosvjeti.

(Portal Dan)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime