15.9 C
Podgorica
28.05.2024.

Dolar raste petu nedjelju zaredom

Na valutnim tržištima vrijednost dolara je prema korpi valuta porasla i prošle nedjelje, pete zaredom.

Naime, sve je jasnije da će kamatne stope američke centralne banke ostati povišene duže nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle nedjelje 0,1 posto, na 106,12 bodova, a u jednom trenutku dostigao je najviši nivo u pet mjeseci.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti skliznula 0,1 posto, pa je cijena eura porasla na 1,0655 dolara.

No, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 0,9 posto, pa je njegov kurs dostigao 154,65 jena i kreće se oko najvišeg nivoa u 34 godine.

Jačanje dolara posljedica je procjena da američka centralna banka neće početi da smanjuje kamatne stope tako brzo kako se očekivalo jer su privreda i tržište rada i dalje snažni, dok je inflacija povišena, prenosi Indeks.

Pauel: Nije postignut napredak u spuštanju inflacije

Predsjednik Feda Džerom Pauel kazao je prošle nedjelje da ove godine zasad nije postignut napredak u spuštanju inflacije i da bi monetarna politika mogla ostati restriktivna duži period.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 15 posto izgleda za smanjenja kamata Feda u junu, a oko 42 posto u julu.

Vrijednost dolara prema korpi valuta dostigla je polovinom nedjelje najviši nivo u pet mjeseci i zbog toga što se dolar smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, a ulagače je zabrinuo rast napetosti na Bliskom istoku, između Izraela i Irana.

Veliko slabljenje jena

Zbog toga je prošle nedjelje kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao novi najviši nivo u 34 godine, premda japanske vlasti već nedjeljama upozoravaju da bi mogle da intervenišu na tržištu kako bi spriječile daljnje slabljenje jena.

S druge strane, dolar je blago oslabio prema evru. Tako se evropska valuta stabilizovala, nakon što je nedjelju dana prije njen kurs oštro pao jer će, po svemu sudeći, Evropska centralna banka početi da smanjuje kamate prije Feda, s obzirom na to da se inflacija u Evrozoni kreće na nižim nivoima, dok su neke privrede tog bloka u recesiji.

Na tržištu se procenjuje da bi proces popuštanja monetarne politike ECB-a mogao započeti u junu.

(b92)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime