17.2 C
Podgorica
24.09.2023.

Dobit Centralne banke CG 3,4 miliona eura

Centralna banka Crne Gore je u prošloj godini ostvarila neto dobit od 3,4 miliona eura, prenosi portal RTCG. To se navodi u Finansijskom izvještaju Centralne banke Crne Gore za 2021. godinu, koji je Savjet Centralne banke Crne Gore danas usvojio. Usvojen je i Izvještaj nezavisnog revizora.

“Savjet je na današnjoj sjednici donio Odluku o raspodjeli dobiti Centralne banke Crne Gore za 2021. godinu, prema kojoj se 50% neto dobiti raspoređuje u Budžet Crne Gore, dok se 50% raspoređuje u opšte rezerve. U posljednih pet godina, odnosno u periodu od 2017. do 2021. godine, Centralna banka Crne Gore je, po osnovu ostvarivanih pozitivnih poslovnih rezultata, preusmjerila 9,3 miliona eura u državni budžet”, saopšteno je iz CBCG.

Nezavisni spoljnji revizor “Ernst&Young” je, kako navode, izrazio pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje Centralne banke Crne Gore i konstatovao da „priloženi finansijski iskazi istinito i objektivno prikazuju finansijsko stanje Banke na dan 31. decembar 2021. godine, rezultate poslovanja i novčane tokove za godinu koja se završava na taj dan, u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja“.

Na današnjoj sjednici, kako je saopšteno iz CBCG, Savjeta je zaključeno da trendovi na strani troškova poslovanja potvrđuju racionalno upravljanje resursima CBCG.

“Naime, troškovi poslovanja u 2021. godini su za 3,4% niži u odnosu na plan i 3% niži u odnosu na prethodnu godinu. Kao rezultat racionalizacije i kontinuiranih mjera interne ekonomije, učešće troškova poslovanja u ukupnim rashodima je smanjeno sa 93% u 2017. na 74% u 2021. godini. U istom periodu je smanjeno i učešće troškova zaposlenih u ukupnim rashodima, sa 66% u 2017. na 54% u 2021. godini, dok je, takođe, smanjeno učešće i svih kategorija administrativnih i operativnih troškova”, saopšteno je iz CBCG.

Članovi Savjeta su ostvarene rezultate poslovanja ocijenili izuzetno pozitivnim, ističući da su prikazani pokazatelji potvrda veoma uspješnog poslovanja Centralne banke Crne Gore, uprkos otežanim uslovima poslovanja u doba pandemije COVID-19 i činjenice da cjenovna politika za usluge koje Centralna banka pruža nije godinama mijenjana.

“Posebno je istaknut visoki rast bilansne sume kojom upravlja Centralna banka Crne Gore, koja je u periodu od 2011. do 2021. godine uvećana za preko 1,5 milijardi eura, čime je dostignut istorijski najviši nivo od kada Banka posluje”, navodi se u saoštenju.

Savjet je usvojio Politiku Centralne banke Crne Gore u vezi sa izazovima klimatskih promjena.

U cilju usklađivanja sa novim Zakonom o računovodstvu, koji je stupio na snagu 8. januara 2022. godine, Savjet je usvojio Odluku o sadržaju, rokovima i načinu sačinjavanja i dostavljanja finansijskih izvještaja banaka.

U cilju usaglašavanja sa Zakonom o uporedivosti naknada povezanih sa računom za plaćanje potrošača, prebacivanju računa za plaćanje potrošača i računu za plaćanje sa osnovnim uslugama, koji je stupio na snagu 8. januara 2022. godine, Savjet je donio Odluku o kriterijumu za utvrđivanje kreditnih institucija koje su dužne da otvaraju i vode račune za plaćanje sa osnovnim uslugama.

“Shodno ovoj odluci, kreditne institucije koje prema revidiranim godišnjim finansijskim izvještajima za prethodnu godinu imaju ukupnu aktivu veću od 500 miliona eura, dužne su da potrošačima otvaraju i vode račune za plaćanje sa osnovnim uslugama”, saopšteno je iz CBCG.

Na sjednici su usvojeni i Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za januar 2022. godine i kvartalni izvještaji o poslovanju banaka i pružalaca finansijskih izvještaja (za posljednji kvartal 2021. godine) i razmatrana druga tekuća pitanja iz domena nadležnosti Savjeta CBCG.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime