37.8 C
Podgorica
19.07.2024.

Dobardžić i Đoković: Na dan kad smo imenovani Aerodromi nijesu imali novca ni za plate

Uoči imenovanja novog Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, dosadašnje rukovodstvo, predsjednik, Eldin Dobardžić i član, Nebojša Đoković predočili su rezultate koji su ostvareni u prethodne tri godine, zaposlenima zahvalili na uspješnoj saradnji, a novim članovima poželjeli uspješan rad.

“Na dan imenovanja u OD ACG, 11. marta 2021. godine, na računu smo zatekli oko 700 hiljada eura i imali smo novac samo za isplatu neto plata, dok su ACG početkom marta 2024. godine na računu imali preko 24 miliona eura. Dugovi, koji su 2021. godine iznosili preko 11 miliona eura do sada su smanjeni na oko pet i po miliona uz redovno izmirivanje obaveza”, objasnio je Dobardžić.

Operativna dobit prije oporezivanja (EBITDA) za 2023. godinu je 13 miliona eura, što je 96 odsto u odnosu na 2019. godinu sa svim izgledima da će 2024. godina, po svim relevantnim parametrima, biti rekordna.

Đoković, koji je u prethodnom sazivu bio i predsjednik Odbora direktora, objasnio je da  je broj putnika 2023. godine porastao 31 odsto u odnosu na 2022. godinu dok je broj rotacija u uporednom periodu povećan 15 odsto.

“Konkretno, ako detaljno poredimo 2023. godinu sa 2022. godinom, zaključujemo da smo ostvarili:

• Rast avijacijskih prihoda od 34%;

• Rast neavijacijskih prihoda 45%;

• Rast ukupnih poslovnih prihoda 33%

• Rast EBITDA – preko 2x veća ili za 109%;

• Rast neto rezutata prije oporezivanja – 331% ili za osam miliona eura”, kazao je Đoković.

Tokom prošle ljetnje sezone, podsjetio je Đoković, Podgorica i Tivat su bili povezani sa po oko 40 destinacija, a, prema preliminarnim najavama, ovoga ljeta imaćemo i više aktivnih ruta.

“Naglasiću da smo u februaru, značajno prije ljetnje sezone, u Podgorici otvorili dvije nove rute. Prvi put smo povezani sa Ankarom i Izmirom. Kada je riječ o novim rutama tokom ljetnje sezone u Podgorici, u najavi su Minhen, Radom, Košice, Ostrava i Paradubice. U Tivtu bi, prema najavama aviokompanija, nove rute trebalo da budu Bristol, Birmigam i Izmir. Usaglašavanje operacija tokom predstojeće ljetnje sezone sa aviokompanijama je u toku”, precizirao je Đoković.

O rezultatima dosadašnjeg OD ACG, kaže Dobardžić, govori i činjenica da su za tri godine održali 90 sjednica.

“Naši rezultati nijesu pali s neba”, naglasio je on.

Dobardžić i Đoković zahvalili su svim zaposlenima na uloženom trudu i uspješnoj saradnji, što se posebno odnosi na kolege iz operative koji i ljeti i zimi u teškim uslovima omogućavaju da sve naše operacije budu bezbjedne i sigurne.

“Budućim članovima OD ACG želimo uspjeh u daljem radu uz uvjerenje da će nastaviti našim putem”, zaključili su Dobardžić i Đoković.

(RTNK)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime