34.9 C
Podgorica
19.07.2024.

Direktor bolnica u Gazi: Novorođenčad u velikoj opasnosti; SAD: Hamas krši pravila rata

Četrdeseti dan sukoba Izraela i Hamasa. Izrelska vojska tvrdi da je probila odbranu Hamasa u gradu Gazi. Zbog borbi na sjeveru Gaze ne radi nijedna bolnica, tvrde zvaničnici Hamasa. Dok Tel Aviv smatra da Antonio Gutereš nije sposoban da vodi UN, prvi čovjek Svjetske organizacije poziva na hitan prekid vatre.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su zauzele kompleks grada Hamasovih zgrada kao i kamp Šati za koji tvrdi da je bio glavno uporište te palestinske paravojske. Ministar odbrane Joav Galant napominje da je IDF probio odbranu Hamasa u gradu Gazi.

Među lokacijama koje su zauzele izraelske trupe nalaze se Hamasov parlament i policijski štab.

Borbe između izraelskih trupa i Hamasa u sjevernoj Gazi natjerale su u posljednjih deset dana još 200.000 Palestinaca da bježe na jug enklave, saopštila je kancelarija UN.

Više od dvije trećine stanovništva Gaze napustilo je svoje domove od početka rata.

Hamas je svojim raketama ciljao južni izralski grad Aškelon i Tel Aviv. Tom prilikom povrijeđeno je šest osoba, od kojih je najteže stradao 20-godišnji muškarac.

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao je da generalni sekretar UN Antonio Gutereš nije sposoban da vodi Svjetsku organizaciju.

“Guteres nije promovisao nikakav mirovni proces u regionu. Gutereš, kao i sve slobodne nacije, treba jasno i glasno da kaže “oslobodite Gazu od Hamasa“, dodao je Koen.

Sa druge strane, prvi čovek UN-a je “u ime čovečanstva” pozvao na hitan prekid vatre u Gazi.

Kamioni sa gorivom počeli da prelaze iz Egipta u Pojas Gaze

Kamioni sa gorivom počeli su da prelaze iz Egipta u opkoljeni Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa, saopštili su danas egipatski lokalni mediji i dva bezbjednosna izvora.

Svjedoci su rekli Rojtersu da su još dva kamiona čekala da pređu preko prelaza poslije prvog.

Izraelska vojska je saopštila da će neki kamioni UN, koji prevoze pomoć u Gazu, biti dopunjeni gorivom tokom današnjeg dana, prenosi BBC.

Vladino tijelo nadležno za palestinske civilne poslove, saopštilo je da će kamioni biti dopunjeni gorivom na prelazu Rafa na egipatskoj granici, nakon zahtijeva američke administracije.

Navedeno je da se to “radi u koordinaciji sa relevantnim bezbjednosnim organima”.

UN su saopštile da njihovi kamioni pomoći nisu bili u mogućnosti da isporuče zalihe zbog nedostatka goriva od utorka ujutro.

Izraelska vojska ušla u kompleks bolnice Al Šifa u Gazi

Jusef Abul Riš, zvaničnik ministarstva zdravlja, pod upravom Hamasa, koji se nalazi u toj bolnici, izjavio je da je vidio izraelske tenkove unutar kompleksa i “desetine vojnika i komandosa unutar hitne pomoći i prijemne zgrade”, prenio je “Tajms of Izrael”.

Izraelska vojska (IDF) je prethodno saopštila da su njene trupe izvele operaciju protiv Hamasa u Al Šifi, najvećoj bolnici u Gazi.

“Na osnovu obavještajnih informacija i neophodnosti operacije, izraelska vojska je sprovela ciljanu i preciznu operaciju protiv Hamasa u određenom dijelu bolnice Šifa. U okviru snaga IDF postoje medicinski timovi i ljudi koji govore arapski, koji su prošli posebnu obuku da se pripreme za ovaj medicinski kompleks i osjetljivo okruženje, sa namjerom da se ne naudi civilima”, poručili su iz izraelske vojske.

Portparol IDF Piter Lerner rekao je da izraelska vojska nema namjeru da “pregazi” bolnicu Al Šifa, dodajući da izraelska vojska sprovodi akciju sa ciljem da porazi Hamas i možda spasi taoce.

“Naš cilj je da se taoci dovedu kućama. Takođe, cilj nam je da pronađemo Hamas, gdje god da se krije. Bolnica je možda žila kucavica operacija terorističke grupe”, rekao je Lerner.

Hamas: SAD dale Izraelu zeleno svjetlo za nove masakre

Hamas je saopštio da su Izrael i SAD krivi za raciju izraelske vojske na najveću bolnicu u Gazi, preneo je Si-En-En.

Dodaju da je i upad u bolnicu Al Šifa neuspeh Ujedinjenih nacija u odbrani Palestinaca.

“Tišina Ujedinjenih nacija i izdaja mnogih država i režima neće odvratiti palestinski narod od odanosti svojoj zemlji i svojih legitimnih prava”, navodi se u saopštenju Hamasa.

Dodali su i da su SAD dale Izraelu “zeleno svetlo da počini još masakara protiv civila” podržavajući, kako su naveli, “lažan narativ” Izraela – da Hamas koristi bolnicu Al Šifa kao komandu i kontrolnu bazu.

IDF: U bolnicu El Šifa smo dostavili inkubatore i hranu za bebe

Odbrambene snage Izraela (IDF) saopštile su da su bolnici El Šifa u tenkovima dostavili inkubatore, hranu za bebe i medicinski materijal, preneo je Tajms of Izrael.

Dodaju da se u bolnici nalaze medicinski timovi i vojnici koji govore arapski kako bi obezbedili da medicinska pomoć ode onima kojima je potrebna.

IDF ističe da se “precizna i ciljana operacija” u bolničkom kompleksu nastavlja.

Rojters: Osoblje El Šife u zaklonu zbog pucnjave ispred bolničkog kompleksa

Lekar u bolnici El Šifa rekao je za Rojters da je pucnjava ispred bolničkog kompleksa naterala zaposlene da se klone prozora iz bezbednosnih razloga nakon ulaska izraelske vojske u taj bolnički kompleks.

Izraelska vojska ranije je rekla da je ušla u kompleks zbog toga što smatraju da se ispod bolnice nalazi Hamasov komandni centar i tuneli u kojima se drže taoci, što iz bolnice negiraju.

Direktor SZO: Izgubili smo kontakt sa osobljem u bolnici El Šifa

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejezus naveo je na društvenoj mreži Iks (Tviter) da su veoma zabrinuti zbog izveštaja o vojnom upadu u kompleks bolnice El Šifa.

“Ponovo smo izgubili kontakt sa medicinskim osobljem u bolnici. Ekstremno smo zabrinuti za njihovu i bezbednost pacijenata”, naveo je Gebrejezus.

Erdogan: Izrael je teroristička država

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Izrael “teroristička država” i da čini ratne zločine i krši međunarodno pravo u Gazi, preneo je Rojters.

Erdogan je ponovio svoju ocenu da Hamas nije teroristička organizacija.

U obraćanju parlamentu, Erdogan je pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da objavi da li Izrael ima nuklearne bombe i nazvao Netanjahua odlazećim premijerom.

Erdogan je naveo da je Hamas politička stranka koju su izabrali Palestinci.

Grifits (UN): Bolnice nisu bojna polja, zgrožen sam vojnim upadom u El Šifu

Podsekretar za humanitarnu pomoć Ujedinjenih nacija Martin Grifits naveo je da je zgrožen izveštajima o vojnom upadu u bolnicu u Gazi.

“Zgrožen sam izveštajima o vojnom upadu u bolnicu El Šifa u Gazi. Zaštita novorođenčadi, pacijenata, medicinskog osoblja i svih civila moraju prevazići sve druge brige. Bolnice nisu bojna polja”, naveo je Grifits u objavi na društvenoj mreži Iks (Tviter).

IDF: Nije bilo borbi u bolničkom kompleksu, izraelska vojska pronašla oružje

Izraelska vojska pronašla je oružje i “terorističku infrastrukturu” tokom racije na jednom mestu u bolničkom kompleksu El Šifa u Pojasu Gaze, rekao je viši zvaničnik izraelske vojske, preneo je Rojters.

Vojni zvaničnik je novinarima rekao da nije bilo borbi u bolničkom kompleksu, kao i da vojnici nisu bili u dodiru sa medicinskim osobljem i pacijentima.

Netanjahu: Stići ćemo do svakog operativca Hamasa u svakom ćošku Gaze

Tokom posete bazi za obuku IDF Zikim u blizini Gaze, Benjamin Netanjahu ponovio je da će izraelske snage stići do svakog operativca Hamasa u svakom uglu Pojasa Gaze.

“Nema mesta u Gazi na koje nećemo doći. Nema skrovišta, skloništa, utočišta za ubice Hamasa“. Doći ćemo tamo i uklonićemo Hamas i vratićemo kući naše taoce. To su naše dve svete misije”, rekao je Netanjahu u video-izjavi koju je objavila njegova kancelarija.

Netanjahu je rekao da je sinoć ponovo razgovarao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom “Ne odustajemo, uništićemo Hamas i ostvariti potpunu pobedu“, zaključio je premijer Izraela.

Vojska Izraela minirala zgradu Hamasovog parlamenta

Izraelske trupe digle su u vazduh zgradu Hamasovog parlamenta u gradu Gaza.

Zgradu je zauzela 7. oklopna brigada i golanska pešadijska brigada.

Video-snimak koji kruži društvenim mrežama navodno prikazuje trenutak eksplozije.

Direktor bolnica u Gazi: Novorođenčad u Šifi u velikoj opasnosti

Novorođene bebe u najvećoj bolnici u Gazi, Šifa u ozbiljnoj su opasnosti, jer se uslovi i dalje pogoršavaju, rekao je generalni direktor bolnica u Gazi Muhamed Zakut.

Napomenuo da je ta medicinska ustanova evakuisana, ali da van bolnice nema mesta za premeštanje 40 inkubatora, preneo je Si-En-En.

Slike koje je ranije ove nedelje objavila bolnica pokazuju da su novorođene bebe izvađene iz inkubatora, zbog nestašice struje tokom izraelskog bombardovanja i blokade u Gazi, i poređane jedna pored druge na krevet. “Urgentno nam je potrebna poljska bolnica u gradu Gaza”, istakao je Zakut za Džaziru.

Egipatski ministar zdravlja Kaled Abdel Gaftar naveo je da sa Palestinskim društvom Crvenog polumeseca pokušava da iskoordinira transfer 36 novorođenčadi.

Dodao je je da Egipat ima vozila hitne pomoći, opremljene prenosivim respiratorima, koja čekaju na granici da prime bebe i odmah budu prebačena u bolnice. Međutim, Zakut je naglasio da je mehanizam za transfer pacijenata u Egipat izuzetno spor, tvrdeći da Izrael odbija liste pacijenata za transfer.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su ranije da je vojska bolnici isporučila inkubatore i medicinske potrepštine.

Identifikovano 859 izraelskih civila ubijenih u napadu 7. oktobra

Dosad je identifikovano 859 izraelskih civila ubijenih od u napadu Hamasa 7. oktobra, što je povećanje za 14 u odnosu na prošli četvrtak.

Bijela kuća: Držanjem štaba u bolnici Šifa, Hamas kriši pravila rata

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima da Hamas krši pravila rata time što drži štab u bolnici Šifa.

Ono što Hamas radi je kršenje je ratnog prava, naveo je Kirbi.

Na pitanje da li su SAD dale prethodno odobrenje za napad IDF na bolnicu Šifa, Kirbi je rekao da nisu jer Vašington ne očekuje da ga Izrael unapred obaveštava o svojim vojnim operacijama u Gazi.

Rojters: Hamnei poručio lideru Hamasa da Teheran neće ulaziti u rat

Prema izveštaju Rojtersa, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je šefu Hamasa Ismailu Haniji ranije ovog meseca da se Teheran neće uključiti u rat protiv Izraela.

“Niste nas upozorili na vaš napad 7. oktobra na Izrael i mi nećemo ulaziti u rat”, navodno je Hamnei rekao Haniji.

Rojtersa citira “tri visoka zvaničnika“ koji su rekli da je Hamnei rekao Haniji da, iako će Iran ponuditi političku podršku Hamasu, neće „direktno mešati“.

Iranski lider je navodno zatražio od Hanija da “utiša glasove” u Hamasu koji pozivaju Iran i Hezbolah da se direktno priključe ratu protiv Izraela “u punoj snazi”.

Al Džazira: Izraelske snage i dalje u kompleksu bolnice Šifa

Izraelski vojnici kreću se od jedne do druge zgrade unutar bolnice Al Šifa, nakon što su uspeli da u potpunosti ispitali da li u objektu ima bilo kakvog vojnog prisustva, javlja Al Džazira.

“Ispitivali su lekare i medicinsko osoblje. Nisu dozvolili evakuaciju. Izraelske snage sprečavaju bilo koga da uđe ili izađe iz bolnice”, navodi izveštač katarske televizije.

Vojska se povukla iz nekih zgrada, ali je izraelska artiljerija i dalje na kapiji bolnice i ima punu kontrolu nad objektom.

Turska prima na liječenje 26 pacijenata iz Gaze

Turski ministar zdravlja Fahretin Kodža rekao je da će ta zemlja primiti na lečenje 26 pacijenata iz Pojasa Gaze i 13 ljudi u njihovoj pratnji.

Kodža je rekao da su svi pacijenti i njihovi pratioci prošli kroz prelaz Rafa u Egipat i dodao da se turski zvaničnici nadaju da ih će ih kasnije danas prebaciti avionom u Tursku, prenosi Tajms ov Izrael.

Naveo je i da Turska planira da uspostavi terensku bolnicu u blizini prelaza Rafa.

(A Plus/RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime