32.9 C
Podgorica
15.07.2024.

Dior pod istragom: Torbice nabavlja za 57 a prodaje za 2.780 dolara

Luksuzni modni brend Dior, koji je u vlasništvu konglomerata LVMH, plaća iznenađujuće nisku cijenu za proizvodnju tašni koje kasnije prodaje za 2.780 dolara po komadu.

Pored tašni, modni brend je poznat i po drugim skupim proizvodima, kao što su nakit i odjeća.

Wall Street Journal je prenio istraživanje po kojem italijanski luksuzni modni brend plaća jednom dobavljaču samo 57 dolara po tašni. Kasnije ih prodaje kupcima po mnogostruko višim cijenama.

U fabrikama brenda Giorgio Armani bila je slična situacija, jer je kompanija platila 99 dolara za proizvodnju tašni koje su kasnije koštale 1.900 dolara u njihovim prodavnicama. Prema novom izvještaju, proizvodne cijene ne uključuju troškove materijala, dok kompanije „posebno pokrivaju troškove dizajna, distribucije i marketinga proizvoda“.

Vlasti su pokrenule istragu nakon navoda da su obje kompanije eksploatisale strane radnike za proizvodnju luksuzne robe po niskim cijenama.

LVHM je takođe završio u sudskom postupku prošlog mjeseca zbog poslovanja sa kompanijama u kineskom vlasništvu, čiji su radnici spavali u fabrikama kako bi mogli da imaju „radnu snagu na raspolaganju 24 sata dnevno“.

Italijanske vlasti tvrde da Dior nekoliko godina nije preduzimao mjere za provjeru uslova rada u fabrikama kompanija sa kojima je sarađivao, kao ni periodične revizije svojih dobavljača.

(Capital)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime