11.8 C
Podgorica
26.11.2022.

DF: Penzije će biti veće zbog našeg amandmana a ne Spajića

Blizu 130 hiljada penzionera čekalo bi na povećanje penzija do januara naredne godine, da nije bilo amandmana Demokratskog fronta na izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju , koji je usvojen u decembru, poručili su iz ovog političkog saveza

Reagujući na navode ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, da crnogorski penzioneri u maju mogu očekivati povećanje penzija od oko deset odsto, iz DF-a su poručili da je u pitanju marketing, “jer istina je na drugoj strani“.

Istina je da bi blizu 130 hiljada penzionera, da nije bilo DF-a i amandmana koji je dat na Zakon o PIO, a koji je usvojen na skupštinskom zasjedanju u decembru, čekalo na povećanje do januara naredne godine. U periodu kada se kroz program Evropa sad vršila kampanja za formiranje stranke premijera Zdravka Krivokapića, DF je upozorio da će to neminovno dovesti do povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i inflacije, a da će penzioneri i nezaposleni biti najugroženiji, čak i do granica biološkog opstanka. Zato je DF u Skupštini dao amandman na izmjene Zakona o PIO, za promjenu odredbe o usklađivanju penzija“, saopštili su iz DF-a.

U saopštenju se navodi da je “upravo prihvatanje tog amandmana bio jedan od uslova da DF podrži i one druge dijelove predloženog programa kojim se regulisao položaj ostalih kategorija društva”.

Žao nam je što smo u tom dogovoru morali odustati od našeg osnovnog predloga, da se penzije usklađuju svakog trećeg mjeseca i pristati na četvoromjesečno usklađivanje penzija, 1. januara, 1. maja i 1. septembra. Samo zbog ovog poteza DF-a, kako tvrde u toj partiji, penzioneri će dobiti povećanja penzija od po oko deset odsto 1. maja i 1. septembra, što će značajno ublažiti posljedice zahuktale inflacije na njihov ionako loš standard“, navodi se u saopštenju DF-a.

Za razliku od odlazeće Vlade i ostalih parlamentarnih stranaka, koje se hvale programima koji navodno vode brigu o građanima, jedino je DF pokazao da građanina stavlja na prvo mjesto i da je naš program superioran, kako državnički, tako i ekonomski“, dodaje se u saopštenju.

Iz DF-a su poručili da umjesto programa Evropa sad, koji je predvidio penzionerima sa najmanjim primanjima jednokratnu pomoć tokom ove godine,” zaslugom DF-a, a na dobrobit svih 130 hiljada penzionera u Crnoj Gori, penzije će u maju i septembru biti povećane blizu 20 odsto”.

Nedovoljno, ali mnogo više nego 50 eura za čitavu godinu. Poručujemo Spajiću da vrijeme površnog hvalisanja prolazi, kao i da se ne treba kititi tuđim perjem, ma koliko računao da mu to može donijeti političke koristi“, zaključuje se u saopštenju.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime