11.8 C
Podgorica
26.11.2022.

Demos: Formirati tehničku vladu šireg političkog spektra

Formiranjem tehničke vlade ograničenog mandata u širem političkom spektru, bila bi onemogućena planirana politička majorizacija poražene Demokratske partije socijalista  i njenih saradnika, poručili su iz Demosa.

U saopštenju Demosa navodi se da je predsjedništvo stranke na današnjoj sjednici, analizirajući aktuelne političke procese, ukazalo na višestruke rizike načina formiranja nove vlade nazvane manjinskom.

Iz Demosa su saopštili da se započeti politički proces odvija van elementarnih koordinati izbornog rezultata 30. avgusta.

Predsjedništvo upozorava i na pojave otvorenog obmanjivanja javnosti kojim se prikriva povratak na vlast subjekata endemske korupcije i kriminala prethodnog režima, inače u inostranstvu obilježenih i kao kreatora takozvanog hibridnog društva“, saopšteno je iz Demosa

U ovoj partiji smatraju da je veliko obmanjivanje građana da se DPS ne vraća na vlast time što formalno možda neće biti u vladi.

„Sasvim je jasno da vlada može zakonskim inicijativama voditi unutrašnju i spoljnu politiku jedino i zavisno od većinske volje u parlamentu, očigledno DPS-a. Započeti proces vodi političkoj koaliciji dvije stranke – do juče iz parlamentarne većine konstituisane na velikoj demokratskoj antikorupcionaškoj pobjedi 30. avgusta – sa upravo snagama poraženim na istim izborima. Ta nova, neprirodna koalicija podrazumijeva formiranje nove većine u parlamentu i novi odnos snaga u sistemu vladanja u zemljom“, kazali su iz Demosa.

U saopštenju se ukazuje i na posljedice novog eksperimenta, i neophodnosti prestanka pretvaranja državne politike u novi rijaliti šou, kako su naveli, “ovoga puta sa poznatim nosiocima korupcije i prateće sive zone podzemlja“.

„Predsjedništvo Demosa-a apeluje na URA-u i SNP da u daljem političkom procesu usmjere način formiranja vlade prema snagama doskorašnje parlamentane većine, ovoga puta u kolegijalnom i pravom metodu rada, zašto su se, uostalom, mnogo puta verbalno zalagali“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da “predsjedništvo smatra da treba izučiti i mogućnost formiranja tehničke vlade ograničenog mandata u širem političkom spektru čime bi se onemogućila planirana politička majorizacija poraženih DPS i njihovih saradnika“.

Iz Demosa su ukazali i na potrebu povećane odgovornosti svih političkih subjekata kao i izvlačenja pouka iz teškog iskustva sa prethodnim vladinim eksperimentom.

„Jer se bez toga rizikuje još jedna izgubljena godina kao novi poklon nesankcionisanim nosiocima korupcije i definitivan poraz velike pobjede 30. avgusta“, zaključuje se u saopštenju.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime