22.9 C
Podgorica
28.05.2023.

Dekanica Fakulteta za ekonomiju i biznis Univerziteta “Mediteran” učestvovala na Forumu o plavoj ekonomiji Univerziteta u Bariju

Prof. dr Marija Janković, dekanica Fakulteta za ekonomiju i biznis, Univerzitet “Mediteran” Podgorica učestvovala na Forumu o plavoj ekonomiji na Univerzitetu u Bariju.

Na Forumu “Upravljanje rizikom u ribolovnim područjima: praćenje, sprovođenje i valorizacija morskih resursa” održanom u Bariju, u sklopu aktivnosti kapitalizacije projekta ADRINET – Jadranska mreža za morski ekosistem, u organizaciji Univerziteta u Bariju, učestvovala je prof. dr Marija Janković, dekanica Fakulteta za ekonomiju i biznis Univerziteta “Mediteran” Podgorica. Ona je govorila na temu ” Analiza sektora plave ekonomije u Crnoj Gori.”

Prisutne je prvo pozdravila ispred Univerziteta Mediteran i upoznala ih sa misijom Univerziteta i fakultetskim jedinicama. Ona je u izlaganju predstavila ekonomsko okruženje i poslovni ambijent u Crnoj Gori, stavljajući akcenat na nivo BDP-a i zaposlenosti generisan kroz sektor plave ekonomije. Osvrnula se na analizu trenutnog stanja plave ekonomije u svim njenim segmentima, ukazujući na probleme, kao i postavljene prioritete shodno politici EU. Govorila je o neiskorišćenom potencijalu ovog sektora, koji bi ostvario značaj rast uz investicionu i projektnu podršku. Dr Janković je istakla važnost saradnje Crne Gore i Italije, posebno regije Pulja i neophodnost nalaženja zajedničkih metoda unapređivanja plave ekonomije u ovom dijelu Jadranskog mora.

Forumu su prisustvovali profesori sa Univerziteta u Bariju, magistranti i doktoranti, predstavnici akademskog sektora iz Albanije, kao i predstavnici javnog i privatnog sektora i predstavnici medija. Organizovani događaj je imao za cilj promociju metodologije, razvijene u okviru prethodno sprovedenog IPA projekta prekogranične saradnje Italije, Albanije i Crne Gore.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime