13.9 C
Podgorica
3.12.2023.

Danilović: Manjinska vlada kao pazarište

Ujedinjena Crna Gora od početka govori da projekat „manjinske vlade“ od same najave više liči na pazarište nego na politiku u bilo kom značenju te riječi, kazao je lider Ujedinjene Goran Danilović.

Istakao je da je u pitanju “nedostojna zavrzlama”.

– Naravno da je krenulo naopako jer su stvari naopako i zamišljene. Bilo je naopako srušiti onu Vladu prije nego se temelj bilo koje druge ne postavi na zdravu osnovu. Bilo je naopako vjerovati DPS-u, zlo i naopako vjerovati Đukanoviću, naopako je bilo tražiti i dobiti mandat za sastav nove vlade a da niko ne zna koliko je poslanika saglasno, naopako je bilo i naopako će ostati da slabu vladu zamijeni slabija. Nije više samo problem u tome što se manjinskom vladom izigrava izborna volja građana utvrđena na izborima 2020. godine. Najgore je što se u ovoj otimačini ubrzano rubi ekonomska supstanca Crne Gore preostala iza tridesetogodišnjeg DPS cunamija. Neka vrsta stabilizacije i novog početka koji su, krajem decembra, započeli odlukama kasnije oborene vlade i parlamentarne većine već sada su ugroženi i, plašimo se, na izdisaju. Naša spoljna politika ne postoji. Ostalo je samo žalosno podsjećanje da i od gorega može gore- navodi lider Ujedinjene Crne Gore.

Dodao je da je politika eksperimenata u hodu vrlo zapaljiva stvar i da to danas najbolje vide funkcioneri URA i SNP-a.

– Sa distance od samo mjesec dana vidi se kao na dlanu da su fotelje ključna stvar i da je nezasito jurišanje na njih nemoguće sakriti. Nema tu nikakve glavobolje i rasprave oko programskih načela. Narod bi rekao; ko te pita za to! Prosto, radi se o sirovoj jagmi za pozicije. SDP poziva potencijalne partnere iz „manjinske vlade“ da se konačno dogovore o principima i programu buduće izvršne vlasti? Na vrijeme, nema šta- prokomentarisao je Danilović.

On tvrdi da je Milo Đukanović sve, pa i partijski interes, podredio ličnom i namjeri da još jednom pobijedi na predsjedničkim izborima i spasi sebe.

– Dok njegova partija vrtoglavo pada na svim izborima on se učvršuje za vođu radikalizovanih nacionalističkih i komitskih struktura pokušavajući da naredne predsjedničke izbore pretvori u odlučujuću borbu za i protiv sebe, odnosno, za i protiv Crne Gore. Na veliku žalost nas koji smo slavili pobjedu i slobodu u avgustu 2020. URA i SNP krenule su u akciju jačanja infrastruktura kroz ministarske i druge pozicije želeći da ojačaju svoje startne pozicije pred sljedeće parlamentarne izbore – previsoka cijena za izvjesno mršav plijen. Svako od nas morao bi biti zabrinut zbog nimalo vesele perspektive kojoj, na veliku žalost, kumuje i međunarodna zajednica. Pritisak briselske administracije da se što prije skrpi kakva god, pa i manjinska vlada, pokazuje da je „Evropljanima“ stalo samo do svojih, a ne i do naših državnih interesa. U ovom trenutku naše interese, neđutim, ne brani niko. Kada god sve ovo prođe i kada umjesto krpljevina dobijemo normalnu izvršnu vlast, a trebaće ogroman napor, posljedice ćemo nositi i vući još dugo potom. Birokratsko i sebično lice Evrope ojačaće sve oblike evro-skepticizma i unijetu dugoročnu nestabilnost ne samo u Crnu Goru nego i u širi region- zaključio je Danilović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime