11.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Danas nova runda pregovora štrajkača i menadžmenta Pošte

Pregovori menadžmenta Pošte Crne Gore i štrajkačkog odbora donijeli su određene pomake, ali i dalje nije postignut konačan dogovor između dviju strana. Nova runda pregovora zakazana je za danas, nakon devet časova.

Menadžment je štrajkačima uputio novu ponudu, a iz štrajkačkog odbora su ocijenili da je ona bolja od prethodne, iako nisu željeli da zvanično komentarišu šta konkretno ta ponuda podrazumijeva.

Predstavnik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković kazao je nakon pregovora za “Dan” da čekaju izjašnjenje kompletnog članstva i da će tek nakon toga obavijestiti javnost o svom konačnom stavu.

“Iako imamo mogućnost da samostalno donesemo odluku o prihvatanju ili neprihvatanju ove ponude, odlučili smo da se izjasni kompletno članstvo. Trenutno intenzivno radimo na tome, tako da ćemo konačnu odluku imati pred nastavak pregovora, to jest danas oko devet časova”, kazao je Marković.

On je istakao da je nova ponuda menadžmenta bolja od prethodne, ali i dalje nije u rangu onoga što su radnici tražili prije stupanja u štrajk.

“Pokušaćemo da nađemo zajednički jezik jer to i dalje nije onoliko koliko mi tražimo”, poručio je Marković.

Izvršni direktor Pošte Josip Đurašković kazao je za RTCG da povećanje zarada neće biti jednako za sve zaposlene.

“Biće linearno povećanje, 100 eura za svakog radnika, a najugroženija grupa zaposlenih dobiće i najveći procenat povećanja, što nam je i bio cilj. Blizu smo dogovora, sagledaćemo situaciju i bilans stanja za sledeću godinu, kako bismo vidjeli možemo li dodatno izaći u susret kolegama”, saopštio je Đurašković.

Predstavnici sindikata Pošte prošlog petka odbili su ponudu uprave tog preduzeća da im se zarade povećaju za 11 odsto. Kako je tada kazao predsjednik štrajkačkog odbora, tom sastanku nijesu prisustvovali izvršni direktor niti članovi odbora direktora. U petak su poručili da je za sindikat neprihvatljiva povišica od 11 odsto, te da su ponudili neke modele za povećanje zarada koje će rukovodioci prenijeti direktoru.

Štrajkački odbor traži povećanje zarada za 30 odsto. Plate poštara i šalterskih radnika trenutno su oko 550 eura i, kako ističu iz štrajkačkog odbora, najniže su u javnom sektoru.

Generalni štrajk u Pošti započeo je prošlog ponedjeljka, kada je oko 480 radnika, odnosno trećina svih zaposlenih stupilo u štrajk. Štrajk se u svim crnogorskim opštinama održava ispred glavne pošte.

Iz štrajkačkog odbora su ranije naglasili da je najveći odziv za štrajk ovih dana bio na Primorju, a najmanji na sjeveru, uz tvrdnju da se vrše pritisci na radnike koji su u štrajku.

Štrajk počeo nakon neuspjelih pregovora

Štrajk u Pošti počeo je nakon neuspjelih pregovora između dva sindikata i menadžmenta. Jedinstveni sindikat Pošte tražio je povećanje zarada od 30 odsto za sve zaposlene, izuzev menadžmenta, dok je drugi sindikat tražio povećanje od 20 odsto, računajući i menadžment. Iz menadžmenta su početkom prethodne sedmice saopštili da će, kada budu imali presjek stanja za devet mjeseci, moći da saopšte koliko povećanje zarada mogu ponuditi.

(Portal Dan)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime