22.6 C
Podgorica
16.06.2024.

Đaci opet u klupama, prosvjetarima od jula veće plate

Nastava u crnogorskim školama nastavljena je danas, nakon što je Sindikat prosvjete donio sinoć odluku o prekidu štrajka. Glavni odbor (GO) Sindikata prosvjete (SPCG) prihvatio je sporazum sa Vladom o uvećanju zarada prosvjetarima.

Prema sporazumu, prosvjetarima će zarade od 1. jula biti uvećane deset odsto bruto, dok će od početka školske godine kumulativno povećanje iznositi najmanje 17 odsto neto.

Predsjednik SPCG Radomir Božović je, na konferenciji za novinare, rekao da je GO Sindikata na elektronskoj sjednici prihvatio sporazum i da očekuje da će sjutra ili u petak biti potpisan.

“Štrajkački odbor je, shodno tome, odlučio da prekinemo štrajk i da se od sjutra vratimo redovnoj nastavi”, naveo je Božović.

Kako je kazao, za prihvatanje sporazuma glasala su 43 člana GO SPCG, dva člana su bila protiv, a jedan uzdržan.

Božović je rekao da od 1. jula ide uvećanje koeficijenta od deset odsto svim zaposlenim u prosvjeti.

„Bilo je dezinformacija da nenastavno osoblje neće dobiti uvećanje, a to je apsolutna neistina“, naveo je Božović.

On je objasnio da od 1. septembra biti novo neto uvećanje.

„Vlada nije precizirala kako će to neto da obavi, da li isključivo kroz neto uvećanje, slično Evropi sad 1 ili će to opet kroz koeficijente. Ali, kad se pretvore oba uvećanja u neto, u predlogu sporazuma stoji da ćemo dobiti najmanje 17 odsto uvećanje od 1. septembra“, rekao je Božović.

On je istakao da prvim povećanjem „pokrivaju“ makar jedan dio ove godine, što su imali prethodnim Granskim kolektivnim ugovorom (GKU).

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime