20.9 C
Podgorica
19.06.2024.

Da li je posjeta Milovića Vašingtonu imala i tajnu agendu: U SAD na crnoj listi, u Crnoj Gori pod sankcijama

Nacrt krovnog sporazuma SAD i Crne Gore o borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i malignih uticaja sa strane, uz proširivanje “crne liste” osoba koje sprovode maligni uticaj, u potpunosti je gotov i očekuje se njegovo usaglašavanje i stavljanje u pravi promet Crne Gore, saznaje “Dan” iz pouzdanih izvora.

To je, između ostalog, rezultat posjete crnogorskog ministra pravde Andreja Milovića Vašingtonu, tokom koje je, prema našim pouzdanim izvorima, pored zvaničnih susreta, imao i sastanke koji nisu bili planirani platformom koju je usvojila Vlada. Prema tim informacijama, Milović, koji je prvi crnogorski zvaničnik koji je nakon Mila Đukanovića bio u Bijeloj kući, potrošio je značajnu energiju u dogovaranju krovnog sporazuma, sa posebnim akcentom na značajno proširenje “crne liste SAD”.

Kako saznajemo, Milović, kojeg mnogi vide i kao “američkog čovjeka”, razgovarao je sa svojim sagovornicima u Vašingtonu, prije svega iz Službe za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC), ali i FBI, konkretno, u pojedinostima, “imenom i prezimenom”, o političarima, organizacijama, medijima, novinarima i urednicima, NVO i biznismenima iz Crne Gore koji će se uskoro naći na proširenoj “crnoj listi” SAD. Pored toga, dogovarane su i konkretne mjere protiv lica i organizacija koje se nađu na “crnoj listi”. Sve to je “upakovano” i u zvanične razgovore o saradnji Crne Gore i SAD u oblasti pravosuđa i bezbjednosti.

Rajnke: Podržavamo demokratiju

Američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke saopštila je nedavno da su nezakonitosti kontroverznih biznismena Branislava Brana Mićunovića i Miodraga Dake Davidovića omogućile korupciju u Crnoj Gori, zbog čega su se našli na “crnoj listi” Sjedinjenih Država.

Obrazlažući odluku američkog ministarstva finansija da uvede sankcije toj dvojici crnogorskih državljana, Rajnke je navela da time američka vlada podržava demokratske institucije u Crnoj Gori.

Inače, znatan broj američkih sankcija sprovodi i Ministarstvo finansija preko Odjeljenja za kontrolu strane imovine (OFAC). Stejt department i Ministarstvo trgovine, uz prethodno odobrenje predsjednika SAD, takođe su u mogućnosti da izriču sankcije.

“Crna lista” SAD nedavno je proširena imenima državljana Crne Gore Branislava Mićunovića i Miodraga Dake Davidovića. Tada su se mnogi zapitali šta to, zapravo i znači. Do donošenja krovnog sporazuma to je značilo da oni koji su na “crnoj listi” i članovi njihove najuže porodice ne mogu ući u SAD, poslovati sa tom državom i sa kompanijama koje imaju sjedište u njoj. Sankcionisane osobe u javnosti tvrde da ih nije briga za sankcije, ali privatno mnogi troše vrijeme i novac u pokušaju da se ta odluka ukine. Nakon što krovni sporazum postane dio pravnog sistema Crne Gore, sankcije će intenzivnije uticati na ove pojedince i njihov ugled, na njihovu finansijsku situaciju i poslovanje, na njihove bankovne račune i mogućnost pristupa komercijalnim kreditima ili kreditnim karticama. Naime, usvajanje krovnog sporazuma sa Sjedinjenim Državama značiće da sankcije SAD mogu da se imlementiraju i kroz crnogorski pravosudni i privredni sistem. To podrazumijeva onemogućavanje poslovanja, zabranu otvaranja računa, ali i gašenje računa tih lica i organizacija u bankama.

U Bosni i Hercegovini se i najviši zvaničnici Republike Srpske na razne načine dovijaju da prime platu jer je to ne mogu uraditi preko računa u bankama zato što su na “crnoj listi” SAD.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime