19.9 C
Podgorica
30.05.2024.

Crna Gora oduzela dozvolu turskom Pegasus Airlinesu

Crnogorska vlada je oduzela dozvolu Pegasus Airlinesu za obavljanje letova između istanbulskog aerodroma Sabiha Goken i Podgorice i spriječila niskobudžetskog prevoznika da uvede usluge iz najvećeg grada Turske do Tivta.

Odluka je nastala kao odgovor na efekte koje je prisustvo Pegasus Airlinesa na ruti imalo na performanse Air Montenegra.

Pegasus Airlines, koji je počeo sa radom između Istanbula i Podgorice prošlog jula, biće primoran da prekine saobraćanje na ovoj liniji od sljedeće sedmice. Posljednji let je zakazan za ponedjeljak, 15. aprila.

Air Montenegro i Turkish Airlines održavaju linije između glavnog aerodroma u Istanbulu i Podgorice. Pegasus takođe leti iz Ankare i Izmira do glavnog grada Crne Gore, a ova linija neće biti dirana. Pegasus je svakodnevne letove između Istanbula i Podgorice obavljao avionima Airbus A320 i A321, podsjeća Investitor.me.

Pegasus Airlines je bio u mogućnosti da otpočne sa radom u Crnu Goru prošlog ljeta nakon što je crnogorska vlada ublažila strogi bilateralni sporazum o vazdušnom saobraćaju između dvije zemlje, koji je ranije omogućavao letove samo nacionalnim avioprevoznicima.

Komentarišući ograničenja koja su nametnuta Pegasus Airlines-u, Tihomir Dragaš, predsjednik Upravnog odbora Air Montenegro, rekao je:

“Prošle godine, zvaničnik iz crnogorskog Ministarstva za kapitalne investicije potpisao je Memorandum o razumijevanju (MoR) sa turskim avijacijskim vlastima, koje su stvorile takozvanu politiku otvorenog neba između dvije zemlje. Ovaj Memorandum o razumijevanju je potpuno nezakonit i nema odobrenje Vlade. Broj letova je sada ograničen i Pegasus Airlines neće moći da leti između Istanbula i Podgorice od 15. aprila”

Dragaš je napomenuo da je Air Montenegro nakon toga izgubio nekoliko miliona eura zbog Pegasusove usluge Istanbul – Podgorica. Prema MoR-u, Pegasus je bio obavezan da plati Air Montenegro deset evra za svakog putnika na ruti, međutim,

Dragaš tvrdi da bi crnogorska aviokompanija zaradila mnogo više da je ona prevozila ove putnike. Takođe, predsjednik Upravnog odbora je primjetio da je zbog slabijeg učinka na liniji za Istanbul, Air Montenegro zabilježio pad broja putnika za oko 4% tokom prvog kvartala godine na 54.500 u odnosu na 2023.

Ovog ljeta Turska je drugo najveće tržište u Crnoj Gori na osnovu raspoloživih kapaciteta, odmah nakon Srbije. Air Montenegro saobraća u Istanbul i iz Podgorice i iz Tivta, a ranije ovog mjeseca inaugurisala je novu tronedeljnu liniju između Tivta i Izmira.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime