11.9 C
Podgorica
7.12.2023.

Crna Gora izručuje Rusiji “Čovjeka sa pet lica”

Viši sud u Podgorici odobrio je izručenje Rusiji njihovog državljanina Georgija Manukjana, zvanog Žorik Tbiliski, koji je 13. jula ove godine uhapšen na aerodromu u Tivtu. Manukjana ruske vlasti potražuju pod optužbom za „zauzimanje najviše pozicije u kriminalnoj hijerarhiji“, zbog čega je za njim raspisana potjernica. Prema navodima tamošnjih medija, on je šef mafije u Krasnodaru, a imao je nadimak „Čovjek sa pet lica“. Manukjanov branilac, advokat Ratko Pantović, podnio je žalbu na rješenje o odobrenju izručenja. Tvrdi da odluka nije u skladu ni sa zakonskim propisima Crne Gore, ni sa međunarodnim. Takođe, u žalbi je osporio i optužbe koje mu ruske vlasti stavljaju na teret. Advokat Pantović ističe da je za njegovim klijentom prije pola godine raspisana potjernica za djelo navodno počinjeno prije 30 godina samo zbog toga što je javno kritikovao rat u Ukrajini i što je odbio da se regrutuje.

“Moj branjenik je politički proganjan jer je izbjegao regrutovanje i upućivanje u rat u Ukrajini. Mnogo puta je kritikovao vlast u Rusiji i protivio se ratu. Iz tih razloga je kao osvetu država Rusija raspisala potjernicu za njim iako je znala da nije učinio nijedno krivično djelo. Ako je učinio krivično djelo 1993, logično bi bilo da je Ruska Federacija podigla optužnicu u proteklih 30 godina, a ne prije šest mjeseci, nakon bjekstva mog branjenika zbog regrutacije i upućivanja na front u Ukrajini”, piše u žalbi.

Advokat je naveo da je u postupanju prema Manukjanu prekršen i zakon. Pojasnio je da on nikada nije saslušan, odnosno da se nije izjasnio o zamolnici o izručenju. Naveo je i da njegov branjenik za tri i po mjeseca provedena u pritvoru nije dobio rješenje o određenju pritvora prevedeno na ruski jezik. Takođe, tvrdi Pantović, nije dobio prevedene ni ostale spise iz predmeta kako bi mogao da učestvuje u postupku. Pantović je u žalbi naveo da se Rus tereti za zauzimanje najviše pozicije u kriminalnoj organizaciji i objašnjava da je to djelo u Krivični zakonik Ruske Federacije uvedeno 2019. godine, a da je Manukjanu optužnicom stavljeno na teret da je zauzimao najveći položaj u kriminalnoj hijerarhiji od 1993.

“Ni kod nas, ni u Ruskoj Federaciji zakoni nemaju povratno dejstvo već se primjenjuju nakon stupanja na snagu i objave u Službenom listu. KZ Ruske Federacije koji obuhvata ovo djelo stupio je na snagu i objavljen je 2019. godine. Na ovaj način mom branjeniku se ne može staviti krivično djelo 1993. već 2019. godine kada je zakon stupio na snagu”, naveo je advokat u žalbi tvrdeći da nijesu ispunjeni zakonski uslovi za izručenje uhapšenog Rusa.

Navedeno je i da je za djelo za koje se Manukjan tereti nastupila apsolutna zastara i po našem i po ruskom zakonu. Naime, kazna za ovo djelo u Rusiji iznosi do 15 godina zatvora, te aspolutna zastara nastupa 30 godina nakon navodnog izvršenja krivičnog djela. Budući da se tereti da je djelo počinio 1993. godine, ove godine je nastupila zastara od 30 godina.

Dostavili optužnicu, ne i dokaze

U žalbi je advokat Pantović naveo da ruske vlasti nijesu dostavile nijedan dokaz protiv njegovog klijenta već samo optužnicu.

“Bili su dužni da dostave svaki dokaz za svoje tvrdnje i opis svake kriminalne radnje koju je učinio moj branjenik”, piše u žalbi.

Advokat je naveo i da njegove tvrdnje potvrđuje presuda iz Turske. Naime, Rus je prethodno tamo uhapšen, ali je njegovo izručenje odbijeno i on je pušten na slobodu jer ruske vlasti nijesu dostavile nijedan dokaz za optužbe koje mu stavljaju na teret. Nakon puštanja na slobodu u Turskoj, došao je u Crnu Goru gdje je uhapšen i na osnovu istih spisa dostavljenih Turskoj sud u Podgorici je dozvolio njegovo izručenje.

(Portal Dan)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime