11.8 C
Podgorica
26.11.2022.

Crna Gora glasala za izbacivanje Rusije iz Savjeta UN za ljudska prava, pridružila se i Srbija

Na zahtjev zapadnih zemalja Generalna skupština UN izglasala je da Rusija bude isključena iz Savjeta UN za ljudska prava zbog njene invazije na Ukrajinu.

Ukupno 93 države, među kojima je Crna Gora, ali i Srbija i Bosna i Hercegovina, glasalo je za izbacivanje Rusije, dok je protiv bilo 24, a uzdržanih 58. Ruski zvaničnici su u više navrata negirali da je bilo napada na civile.

Ukupno 193 članica Generalne skupštine UN pozvane su bile na glasanje za ili protiv. Američka ambasadorka pri UN-u Linda Tomas-Grinfild ocijenila je juče da Rusija ne treba da bude u Savjetu UN za ljudska prava jer bi mogla da to telo koristi kao propagandno oruđe da bi izražavala zabrinutost o ljudskim pravima.

U tekstu rezolucije SAD, o kojoj je bilo glasanje, navodi se da Generalna skupština UN može da suspenduje pravo članstva neke zemlje u Savjetu UN za ljudska prava ukoliko ta zemlja čini gruba i sistematska kršenja tih prava.

Rusija je pred današnje glasanje u Generalnoj skupštini UN poslala povjerljivu notu zemljama upozoravajući ih da će glasanje za incijativu SAD da se Moskva suspenduje iz članstva u UN-ovom Savjetu za ljudska prava smatrati “neprijateljskim gestom“, prenio je Rojters.

U noti u koju je Rojters imao uvid navodi se navodno da je poručeno da će Rusija kao neprijateljski gest smatrati ne samo podršku takvoj inicijativi, već i jednako udaljenu pozicija na glasanju (uzdržanost ili neučešće).
- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime