26 C
Podgorica
18.06.2024.

Članice Kvinte poručile Prištini: Vratite zemlju Visokim Dečanima!

Članice Kvinta povodom sedam godina od odluke Ustavnog suda samoproglašenog Kosova o vraćanju 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani ponovile su apel privremenoj Vladi samoproglašenog Kosova da hitno i bez odgađanja sprovede odluku o uknjiženju zemljišta na Visoke Dečane.

Iz Kvinte su upozorili da je vladavina prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa obaveza za sve demokratski izabrane vlasti i neophodni preduslov za integraciju samoproglašenog Kosova u evropske i evroatlantske institucije, uključujući i dalji napredak u podnošenju zahtjeva za članstvo u Savjetu Evrope, te poručili da će odgađanje odluke o uknjiženju zemljišta predstavljati smetnju daljem napretku Prištine.

Šefovi misija Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, SAD i EU ponavljaju poziv Vladi (samoproglašenog) Kosova da u potpunosti i hitno sprovede zakonsku registraciju zemljišta manastira Visoki Dečani” navedeno je u zajedničkom saopštenju zemalja Kvinta grupe.

U saopštenju se podsjeća da je u maju 2016. godine, Ustavni sud samoproglašenog Kosova potvrdio vlasništvo manastira Dečani nad 24 hektara zemlje i da uprkos pravnoj odluci i naknadnim zahtjevima Kvinte odluka nije sprovedena.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime