33.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Činjenicama protiv populizma: U Srbiji je 300 puta manje zavisnika od igara na sreću nego što tvrde lažni stučnjaci

Zahvaljujući strogim standardima, broj zavisnika znatno ispod negativnog evropskog prosjeka

U kontekstu čestih, ali nažalost, isto tako i nedovoljno argumentovanih rasprava o slučajevima zavisnosti od igara na sreću, naučno egzaktni podaci ukazuju da Srbija ima ukupno 1.030 registrovanih zavisnika, što je znatno ispod evropskog prosjeka.

Važno je naglasiti da iako brojka od 1.030 predstavlja rezultat efikasne zakonske regulative i visoke prakse odgovornosti većeg dijela industrije igara na sreću, svaki slučaj zavisnosti zaslužuje pažnju i ozbiljan pristup. Cilj je jasan – odgovorno upravljanje ovom problematikom kako bismo izbegli stigmatizaciju društva i očuvali integritet zdravstvenog sistema.

Podaci relevantnih zdravstvenih ustanova

Prema poslednjim podacima relevantnih zdravstvenih ustanova, godišnje se sa problemima zavisnosti od igara na sreću u Republici Srbiji javi od 150 do 200 osoba. U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, koja je relevantna zdravstvena ustanova za liječenje ovih bolesti u Republici Srbiji,  ukupan broj liječenih ili trenutno na liječenju je kao što smo naveli 1.030, a što je znatno manje od evropskog prosjeka od oko 1.5% stanovništva (u slučaju Srbije procenat je tek 0.02%).

Svaki priređivač igara na sreću je zakonski obavezan da u svojim objektima istakne postere i flajere koji upozoravaju igrače na rizike zavisnosti. Uprkos tome, javnost je često zasuta netačnim podacima koji se zasnivaju na paušalnim procjenama. Pogrešna slika najčešće dolazi od nekompetentnih “stručnjaka”, a ne od pravih istraživača i eksperata. A evo šta stručnjaci kažu na ovu temu.

Istraživanja o igrama na sreću i maloljetnicima – tek 0.6% u riziku

Umjesto senzacionalističkih brojki koje bi, kada bi bile istinite, značile da je u igrama na sreću u Srbiji više zavisnika nego ukupnog broja samih igrača, utemeljena istraživanjima i glas nauke i struke govori drugačije.

Istraživanje organizacije “Solidarnost za decu” na uzorku od 1.100 ispitanika sprovedeno krajem 2023, pokazalo je da je samo 0,6% maloljetnika imalo priliku da učestvuje u igrama na sreću. Prikupljanje podataka je vršeno intervjuisanjem djece starosti 13-17 godina i njihovih roditelja telefonskim putem, uz punu zaštitu identiteta ispitanika, s obzirom na to da je riječ o najosetljivijem dijelu populacije.

Rezultati istraživanja – potvrda dobre prakse odgovornih priređivača

Podaci istraživanja pokazali su dvije važne stvari:

  • Samo 0.6% maloljetnika u Srbiji imalo je pristup igrama na sreću
  • Nijedan maloljetnik nije uspio da se kladi u licenciranim objektima.

Ovo su ohrabrujući pokazatelji poštovanja zakonskih odredbi, posebno članova 6 i 10 Zakona o igrama na sreću, koji strogo zabranjuju i sankcionišu bilo kakvu mogućnost da se maloljetnici i teorijski nađu u mogućnosti da učestvuju u igrama na sreću.

Kada je riječ o online klađenju, efikasan sistem registracije i verifikacije igrača dodatno sprečava uključivanje maloljetnika u ovu vrstu aktivnosti, jer postoje višestruki slojevi zaštite i potvrde ličnog identiteta, što dodatno potvrđuje da su zakonski okvir i odgovornost priređivača igara na sreću u Srbiji na visokom nivou.

Decenija i po posvećenosti prevenciji zavisnosti i zaštiti maloljetnika od igara na sreću

Već više od 20 godina, Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS), zajedno sa svojim članicama predano radi na prevenciji zavisnosti i zaštiti maloljetnika. Od svog nastanka 2009. pa do danas, projekat “Moguće je prekinuti” podrazumjeva serije edukacija zaposlenih o metodama ranog prepoznavanja i prevencije pojave bolesti zavisnosti i postavlja najviše, evropski priznate standarde u ovoj oblasti. Pored toga, kompanije članice UPIS-a strogo primenjuju politiku nulte tolerancije prema učešću maloljetnih lica u igrama na sreću, podržanu informativnim i edukativnim materijalima dostupnim u njihovim objektima.

“I jedan je mnogo” – Novi projekat u borbi protiv zavisnosti

UPIS, u saradnji sa Specijalnom bolnicom za bolesti zavisnosti, uskoro lansira prošireni projekat prevencije pod imenom “I jedan je mnogo”. Plan je da se kroz niz edukativnih predavanja u školama i emitovanje motivacionih spotova aktivno radi na sprečavanju zavisnosti među mladima, usmjeravajući ih ka sportskim i drugim kreativnim aktivnostima, prilagođenih njihovom uzrastu. Ovaj projekat, koji uključuje i seriju informativnih video spotova prilagođenih djeci i adolescentima, zasniva se na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji sa Specijalnom bolnicom za liječenje bolesti zavisnosti u igrama na sreću i očekuje se da će imati značajan uticaj na prevenciju zavisnosti od samog njenog početka.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime