14.9 C
Podgorica
17.04.2024.

Cijene nafte se stabilizovale u ponedjeljak nakon zastoja u pregovorima oko sankcija Rusiji

Nakon snažnog rasta zbog razgovora o zabrani uvoza tog energenta iz Rusije i zastoja u pregovorima, koji bi trebalo da vrate na tržište iranske barele, cijene nafte su se stabilizovale u ponedjeljak ispod 126 dolara.

Cijena barela na londonskom tržištu je nakratko skočila na 139,19 dolara, dok je na američkom tržištu barel nakratko je dotakao cijenu od 130,5 dolara.

“SAD i evropski saveznici razmatraju zabranu uvoza ruske nafte”, rekao je u nedjelju američki državni službenik Anthon Blinken. Bijela kuća koordiniše s ključnim odborima Kongresa, koji pripremaju svoje predloge sankcija.

Rusija izvozi oko sedam miliona barela nafte i derivata dnevno i po tome je vodeći izvoznik u svijetu, s udjelom u globalnoj ponudi od sedam odsto. Na rast cijena nafte utiče i to što je trenutna blokada ruskih luka, zbog napada na Ukrajinu, blokirala i dio kazahstanskog izvoza.

Postoje strahovanja da bi cijena nafte mogla da preskoči i cifru od 200 dolara ukoliko  manjak u snabdijevanju ne bude ublažen.

Analitičari američke banke JP Morgan procijenili su da bi cijena barela u ovoj godini mogla porasti na 185 dolara.

Na loš razvoj situacije u ovom pravcu uticao je i neizvjestan ishod razgovora o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, koji su u nedjelju “zapeli” nakon ruskih zahtjeva za američkom garancijom da sankcije Moskvi neće naštetiti ruskoj trgovini s Teheranom. Nove zahtjeve ispostavila je, pri tom, i Kina.

“Iran je bio jedini faktor koji je obuzdavao dalji rast cijena nafte na tržištu, ali ako sporazum o iranskom programu bude odložen, rezervoari bi se mogli isprazniti puno brže, posebno ako ruski bareli na duže vrijeme ostanu izvan tržišta“, rekla je Amrita Sen iz Energy Aspectsa za CNBC televiziju.

Prema procjenama eksperata Iranu će trebati nekoliko mjeseci da vrati naftu na tržište, čak i ako dogovor bude postignut sporazum o nuklearnom programu bude postignut.

Uporedo s ovim, američki zvaničnici pregovaraju sa predstavnicima Venecuele o mogućnosti ublažavanja naftnih sankcija kako bi se umanjila šteta nastala zbog sankcija Rusiji. Venecuela je jedan od glavnih saveznika Rusije što Vašington pokušava prekinuti ali pregovori za sada ne idu u pozitivnom pravcu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela  nafte njenih članica u petak iznosila 113,15 dolara, što je predstavljao pad cijena za 3,91 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime