27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Cigarete legalno oduzete, bivši vlasnici spremni da idu i do Strazbura

Firma „Atlant mont“ povodom presude Upravnog suda kojom se potvrđuje odluka države da im se oduzmu cigarete u Luci Bar, traži odlučivanje po vanrednom pravnom lijeku red Vrhovnim sudom, a najavljuje postupak za naknadu pred Privrednim sudom, po potrebi ići će i do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. To je za Portal RTCG rekao advokat Nikola Strugar, pravni zastupnik firme „Atlant mont“.

Strugar  je Portalu RTCG rekao da Upravni sud zanemaruje brojne pravne činjenice.

„Kao punomoćniku ‘Atlant monta’ dostavljena mi je presuda Upravnog suda kojom se odbija tužba za poništaj rješenja kojim se oduzimaju cigarete ovom privrednom društvu. Na ovaj način Upravni sud kaže da je postupak zakonito sproveden, međutim zanemaruje brojne odlučne činjenice, kao i osnovnu bit svojine koja se ogleda u opštepoznatom principu „kažeš li o kakvoj stvari ‘moja je’ to je najviše što kazati možeš“, pokuvajući da poništi ovaj osnovni princip koji traje hiljadama godina uz uspostavljanje neke nove prakse, a što će biti predmet preispitivanja pred Vrhovnim sudom Crne Gore“, izjavio je Strugar.

Ovakvo oduzimanje stvari je, kazao je, nečuveno i podsjeća na oduzimanje kakvo je rađeno 1945. godine, kada su donošene presude „U ime naroda kriv je i oduzima se sva imovina“, a za kakvo nezakonito postupanje država i danas plaća danak.

„Država će i ovdje morati da plati naknadu vlasnicima cigereta jer su im oduzete legalne cigarete, a Ustav i zakon su jasni, svako oduzimanje tuđe imovine znači i plaćanje naknade za istu. U konačnom, ovo je samo dio naše pravne borbe, jer predstoji odlučivanje po vanrednom pravnom lijeku pred Vrhovnim sudom, kao i postupak za naknadu pred Privrednim sudom, a po potrebi i sve dalje instance do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu“, tvrdi Strugar.

Podsjetimo, država je prošle godne oduzela 145.000 paketa cigareta, vrijednih više desetina miliona eura, kojima je istekao rok za skladištenje robe u Slobodnoj zoni Luke Bar. Vlasnici tih cigareta, nekoliko firmi, naveli su da im je roba oduzeta mimo zakona. Zato su podnijeli nekoliko tužbi Upravnom sudu, ali je sud presudama potvrdio odluke države da oduzme cigarete u Luci Bar.

Iz Ministarstva finansija (MF) su kazali da se radi na zakonskom modelu kojim bi se ovaj posao realizovao na način najbolji po državu, a najizglednije rješenje je da se cigarete unište, obzirom na primjedbe međunarodnih partnera po pitanju moguće prodaje.cigaret

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime