30.9 C
Podgorica
24.07.2024.

Budvanska rivijera posao vrijedan pet miliona povjerila partneru Đukanovićevog sina!

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” je posao adaptacije vila “Ruzmarin” i “Maslina” u turističkom naselju “Slovenska plaža”, vrijedan skoro pet miliona eura, povjerila konzorcijumu “LD Gradnja-Ramel-Ening-Telemont”.

Firma “Ramel”, jedan od crnogorskih podizvođača na izgradnji auto-puta, je u poslovnim vezama sa Blažom Đukanovićem, sinom predsjednika države Mila Đukanovića. Mlađi Đukanović je na ime svoje firme “BB solar” uzimao kredite čiji je korisnik bio “Ramel”.

Prvostepena komisija proglasila je neispravnom ponudu ovog konzorciuma ali je drugostepena odlučila u korist ovih firmi.

Ukupna vrijednost radova na adpataciji vila je 4.866.173 eura.

Izvršni direktor “Budvanske rivijere” Jovan Gregović, predsjednik budvanskog odbora Demokratske narodne partije, krajem januara je na predlog Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda donio odluku o obustavljanju postupka nabavke, uz obrazloženje da “nije dostavljena nijedna ispravna ponuda”.

Konzorcijum je na tu odluku uložio žalbu a drugostepena Komisija na čijem je čelu bila Milena Raičković usvojila žalbu i preinačila odluku prvostepe komisije, te zajedničku ponudu konzorcijuma proglasio ispravnom i prvorangiranom.

Raičković je, inače, funkcionerka Socijaldemokrata i nedavno je imenovana za direktorku pravnog sektora. Nakon toga zaključen je ugovor koji su potpisali predstavnik konzorcijuma i Gregović, a saglasnost Odbora direktora potpisao je Mijomir Pejović, lider budvanskih Demokrata.

Demokrate su firmu “Ramel” prije dvije godine, u jeku pandemije koronavirusa, označili kao kompaniju iza koje se krije Blažo Đukanović, istakavši da joj je dozvoljeno da krši Vladine mjere, dok njihove poslanike hapse, podsjećaju Vijesti.

Na pitanje ovog dnevnika da li je unutar hotelske grupe došlo do mimoilaženja, jer je stručna komisija oglasila obje ponude neispravnim, da bi drugostepena komisija proglasila jeftiniju ponudu ispravnom iako ta komisija u svom sastavu nema inženjere, iz “Budvanske rivijere” su odgovorili da “ne može postojati mimoilaženje unutar kompanije”.

”Odluka je donijeta isključivo u skladu sa Pravilnikom o uređivanju postupaka nabavki roba, usluga i radova. Drugostepena komisija je u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima ispitivala pravilnost primjene ovog pravilnika i na osnovu toga je donijela svoju odluku. Sastav drugostepene komisije je, takođe, propisan pravilnikom kojim je propisano da jedan od članova drugostepene komisije mora biti diplomirani pravnik sa najmanje pet godina radnog iskustva i poznavanja oblasti nabavki. Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda, a ne stručna komisija, u svom sastavu obavezno ima osobu koje daje podatke na osnovu kojih se određuje predmet nabavke, u ovom slučaju inženjera i njegova uloga je najznačajnija u pripremi tenderske dokumentacije i sastavljanju tehničke specifikacije”, objasnili su iz Budvanske rivijere.

Iz ove kompanije su naveli da je Gregović, na predlog Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda, donio odluku o obustavljanju postupka, s obrazloženjem da nije dostavljena nijedna ispravna ponuda.

”U postupku po sprovednom tenderu, ponudu su dostavila dva ponuđača. ‘Ld Gradnja’ iz Nikšića u ime zajedničke ponude ‘LD Gradnja-Ramel-Ening-Telemont’ i ‘Eektro team’ iz Budve. Izborom ponuđača zajedničke ponude ‘LD Gradnja-Ramel-Ening-Telemont’, ‘Budvanska rivijera’ je ostvarila uštedu u odnosu na procijenjenu vrijednost nabavke u iznosu od 371.826,48 eura, čime su u cijelosti opravdana načela ekonomičnosti i efikasnosti upotrebe novca. To je jedan od bitnijih razloga kojim se rukovodila drugostepena komisija, a koji nosi 70 bodova u vrednovanju i ocjenjivanju ponude. ‘LD Gradnja-Ramel-Ening-Telemont’ je dostavila i 221 potvrdu o izvođenju radova na osnovu kojih joj je dodijeljeno 30 bodova, dok je drugi ponuđač dostavio svega 3 reference. Dakle, lako je zaključiti da su jedini kriterijumi kojima smo se rukovodili ekonomičnost i reference ponuđača, a na sajtu kompanije je objavljena odluka drugostepene komisije iz koje se na nedvosmislen način mogu sagledati razlozi za donošenje odluke”, saopštili su iz “Budvanske rivijere”.

Investicija je odobrena na osnovu projektne dokumentacije i ogledne sobe, koja je tačno definisala vrstu, tip i proizvođača opreme.

Iz hotelske grupe je na pitanje “Vijesti” da li je tenderskim postupkom obezbijeđena sigurnost za investitora da će dobiti baš ono što je traženo, odgovoreno da je u cilju obezbjeđenja urednog povraćaja kreditnih sredstava “Budvanska rivijera” obezbijedila založnu izjavu – hipoteka na nepokretnostima, polisu osiguranja nepokretnosti koje su predmet hipoteke, vinkulirana u korist Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za cijeli period otplate kredita, kao i 20 mjenica sa mjeničnim ovlašćenjima korisnika kredita, odnosno kompanije.

”IRF je prepoznao značaj ove investicije. Imali smo izuzetnu podršku u obezbjeđivanju novca i u pozivanju svojih klijenata i preporuke da se jave na naš javni poziv koji je objavljen krajem decembra 2021. u dnevnim novinama. Što se tiče sigurnosti ‘Budvanske rivijere’, ponuđač je dužan da postupi u skladu sa prihvaćenom ponudom i predviđenom tenderskom dokumentacijom. Predvidjeli smo obezbjeđenje za dobro izvršenje ugovora kroz garanciju na iznos od pet odsto od ukupne vrijednosti ugovora sa rokom važnosti 10 dana dužim od ugovorenog roka koju mi možemo aktivirati u svakom momentu kada nastupe neki od razloga za raskid ugovora. Takođe, imamo i polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti za štetu koja može da nastane nama i trećim licima od vršenja ugovorenih radova na iznos od 500.000 eura sa rokom važenja od dana početka izvršenja ugovora do dana isteka garantnog roka. Polisa osiguranje se izdaje na 90 dana, a biće aktivna tri godine nakon ugovorenog roka”.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime