24.9 C
Podgorica
13.07.2024.

Budva: Opština ne može isplatiti plate zaposlenima

Opština Budva nije u mogućnosti da zaposlenima isplati zarade, budući da je period privremenog finansiranja istekao, a budžet nije izglasan.

Iako je sa opštinskog računa prebačen novac ostalim korisnicima, odnosno zaposlenima u službama i ustanovama, više stotina radnika opštinske administracije nije primilo zarade, što je prvo kašnjenje.

Politička kriza i uvođenje prinudne uprave praktično je uslovilo i nemogućnost da administracija funkcioniše. Zbog toga je predsjednik Opštine Budva Marko Carević, kako je “Vijestima” rečeno u njegovom kabinetu, uputio dopis ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću, zatraživši od njega saglasnost da sa opštinskog računa koristi novac tokom aprila.

”S obzirom na to da Opština Budva nije u zakonskom roku usvojila budžet za 2022. godinu, 31. decembra prošle godine donijeta je odluka o privremenom finansiranju Opštine budva za period od 1. januara do 31. marta. Kako ni do 31. marta nije donijet budžet usljed neodržavanja sjednice Skupštine opštine Budva, molimo Vas da nam izdate saglasnost za mjesečnu potrošnju, za april tekuće godine, a na osnovu člana 30 stav 5 Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Ova sredstva su u visini jedne dvanaestine rashoda ostvarenih u prošloj godini, a potrebna su radi odobravanja mjesečenih alokacija (potrošnje) po potrošakim jedinicama lokalne samouprave”, napisao je Carević u dopisu resornom ministarstvu.

Kako je naglasio, izdavanje saglasnosti omogućiće evidentiranje plana potrošnje za april tekuće godine u opštinskom trezoru, što je preduslov za plaćanje zakonskih obaveza Opštine Budva.

”Naravno, prilikom planiranja plaćanja sprovešćemo procedure koje su regulisane članom 30 stav 5 Zakona o finansiranju lokalne samouprave, a tiču se obaveze da Opština za svako plaćanje prethodno pribavi saglasnost resornog ministarstva, u ovom slučaju Ministarstva finansija i socijalnog staranja”, istakao je Carević koji je uz dopis Spajiću dostavio i odluku o privremenom finansiranju Opštine Budva rješenje o privremenom finansiranju za period od 1. januara do 31. marta, te plan primitaka i izdataka za 1. januar – 30. april, u okviru koga je prikazan plan primitaka i izdataka za period 1. do 30. april”, piše u dopisu.

Prema posljednjim podacima na platnom spisku u Opštini je gotovo 600 zaposlenih, od kojih oko 450 stalno zaposlenih, 25 po ugovoru o djelu, a 135 je po ugovoru o privremenom angažovanju.

Aktuelna budvanska vlast godinama je iz opozicionih klupa optuživala tada vladajući DPS za partijsko i rodbinsko zapošljavanje, da bi danas na opštinskim jaslama bilo gotovo 450 radnika. U Opštini Budva je krajem 2016. kada je došlo do smjene vlasti bilo, prema zvaničnim podacima, zaposleno 336 stalno zaposlenih radnika i na desetine onih po ugovoru o djelu.

U avgustu prošle godine Carević je pozvao sve zainteresovane službenike i namještenike zaposlene u opštinskoj administraciji da ukoliko su zainteresovani za sporazumni prekid radnog odnosa u roku od 60 dana podnesu zahtjev.

Podsjećamo, nakon što više od šest mjeseci nijesu održane sjednice loklanog parlamenta i pored tog što su na to upozoreni, Vlada je donijela odluku o raspuštanju Skupštine opštine Budva a funkciju lokalnog parlamenta do njenog konstituisanja vršiće Odbor povjerenika.

Odbor će, kako se navodi u odluci, činiti Sonja Vukićević, dipl. mašinski inženjer, građanka Budve, Miško Rađenović, dr docent u turizmu, građanin Budve, Saša Unčanin, zaposlen u lokalnoj administraciji, Snežana Mugoša, predstavnica Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Radmila Lainović, predstavnica Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva za 5. jun.

Do dana izbora na čelu Opštine će i dalje biti Carević, a do kraja aprila očekuje se da će odbor povjerenika izglasati budžet, kako bi grad normalno funkcionisao i pripremio se za ovogodišnju sezonu. Opštinska preduzeća funkcionišu, mada je u mnogima i dalje v. d. stanje, a političke partije se polako pripremaju za izbornu kampanju.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime