5.9 C
Podgorica
10.12.2023.

Brudermuller: Zabrana uvoz ruskog gasa i nafte dovela bi Njemačku do najgore krize od Drugog svjetskog rata!

Direktor njemačkog hemijskog giganta BASF-a, MarNtin Brudermuller upozorio je da njemačkoj prijeti kriza bez presedana ako u potpunosti prekine trgovinu s Rusijom ili zabrani uvoz ruskog gasa i nafte, prenosi SEEbiz.

“To bi moglo dovesti njemačku ekonomiju do najgore krize od kraja Drugog svjetskog rata”, rekao je Brudermuller za nedjeljno izdanje Frankfurter Allgemeine Zeitunga.

On predviđa da mnoge manje i kompanije srednje veličine ne bi preživjele tu krizu i odbacuje evropske pozive za bojkotom ruskih energenata.

“Želimo li otvorenih očiju uništiti našu cijelu ekonomiju? Sve što smo gradili tokom decenija? Mislim da bi takav eksperiment bio neodgovoran”, prokomntarisao je Brudermuller.

On je dodao da mali broj ljudi u Njemačkoj shvata koliko bi teške bile posljedice takvih odluka i smatra da bi potpuni moratorijum na kupovinu ruskog prirodnog gasa bio bi moguć samo kroz četiri do pet godina.

“Alternativni izvori energije poput LNG gasa iz Sjedinjenih Američkih Država ne mogu uspostaviti preko noći. Vlast neće finansijski uspjeti da ublaži posljedice nestašica gasa, jer to jednostavno neće moći da priušti. Opseg o kojemu pričamo je puno veći nego onaj iz pandemije koronavirusa”, rekao je Brudermuller.

Smanjenje proizvodnje u BASF-u neće uticati samo na 40 hiljada zaposlenih u kompaniji, nego na cijeli svijet.

“Stvaramo proizvode koji su na počecima lanaca snabdijevanja”, rekao je Brudermuller.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime