15 C
Podgorica
16.04.2024.

Britanski naučnik: Odluka vještačke civilizacije može biti da je najbolje da se otarasi ljudi

Razvoj vještačke inteligencije može da dovede čovječanstvo do katastofe – upozorava britanski naučnik Stjuart Rasel.

On u intervjuu listu “Tajms” ocjenjuje da je čovječanstvo “pogriješilo na samom početku, kada nije razmišljalo za šta će ta inteligencija biti potrebna”.

Moguće je da će super-inteligentne mašine u budućnosti odoljeti pokušajima da ih kontrolišemo” navodi Rasel.

Prema njegovoj procjeni, već se nametnulo pitanje: “Kako održavati moć nad entitetima koji su jači od vas?

Ako nemate odgovor, prestanite da istražujete. To je veoma jednostavno rješenje. Ulozi ne mogu biti veći – ako ne kontrolišemo sopstvenu civilizaciju, onda gubimo pravo glasa o našem budućem postojanju” ističe Rasel.

On upozorava da do pojave “univerzalne vještačke inteligencije” – sistema sposobnog da izvrši bilo koji zadatak – može doći u roku od deset godina.

Rasel navodi primjer koji je povezan sa pitanjem klime i napominje da odluka vještačke civilizacije može biti – “da je najbolje da se otarasi ljudi”.

Ako naučite vještačku inteligenciju da oponaša ljudsko ponašanje, onda je, u suštini, učite da postavlja ljudske ciljeve i slijedi ih. A ljudski ciljevi uključuju svašta. Možemo samo da zamišljamo kakva katastrofa može biti pojava efikasnih sistema koji bi slijedili takve (ljudske) ciljeve”, objašnjava britanski naučnik.

Ranije je američki milijarder Ilon Mask upozorio da će vještačka inteligencija neizbježno kontrolisati samu sebe, sa potencijalom da uništi čovječanstvo.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime