26 C
Podgorica
18.06.2024.

Britanska vlada protiv učešća ruskih i beloruskih sportista na Olimpijadi

Britanska vlada je poslala pismo sponzorima Olimpijade, pozivajući ih da izvrše pritisak na Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zbog prijedloga da se dozvoli sportistima iz Rusije i Bjelorusije da se takmiče na Igrama u Parizu sljedeće godine, prenijeli danas britanski mediji.

MOK se suočava sa sve većim pritiscima nakon što je u januaru odredio put za takmičare iz Rusije i Bjelorusije da se kroz azijske kvalifikacije izbore za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, ali bez obilježja Rusije i Belorusije, prenio je Rojters.

Britanska sekretarka za kulturu Lusi Frejzer uputila je pismo sa britanskim zahtjevima izvršnim direktorima 13 najvećih sponzora Olimpijade iz Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući „Koka-kolu“, „Samsung“ i „Vizu“, objašnjavajući zabrinutost vlade.

Znamo da su sport i politika u Rusiji i Belorusiji u velikoj meri isprepleteni i odlučni smo da režimima u Moskvi i Minsku ne sme biti dozvoljeno da koriste sport u svoje propagandne svrhe. Zato nismo saglasni da se ruskim i bjeloruskim sportistima dozvoli učestvuju u takmičenjima“, napisala je između ostalog Frejzerova.

Ukrajina je zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara u Parizu ukoliko se budu takmičili ruski i bjeloruski sportisti.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime