10.8 C
Podgorica
7.12.2023.

Borovinić-Bojović: Govor mržnje se ne može pravdati slobodom govora

Predsjednica Skupštine Glavnog grada, Jelena Borovinić Bojović, poručila je da se sloboda govora, kao osnovni postulat demokratije, ne smije zloupotrebljavati i služiti kao opravdanje za nešto što predstavlja govor mržnje.

Borovinić Bojović apelovala je na sve činioce javnog života da “zajedno uložimo maksimalan napor kako bismo doprinijeli podizanju nivoa kulture javnog diskursa i time sačuvali dignitet svih nas pojedinačno”.

“Apelujem na sve nas da nam sloboda govora bude omeđena uzusima pristojnosti i dobre namjere. Riječi su moćno oružje i dobro bi bilo da svi prilikom javnog obraćanja imamo na umu onu staru izreku koja kaže da ‘lijepa riječ i gvozdena vrata otvara’, ali s druge strane i onaj čuveni Miljkovićev stih – ‘Ubi me prejaka reč’. Zato, nemojmo koristiti prejake riječi”, poručila je ona.

Posebno je skrenula pažnju na to da su u našem društvu žrtve nedopustivo niske kulture dijaloga najviše žene, koje su, ne samo u politici, već u svim životnim sferama predmet različitih pritisaka i napada.

“Svjedoci smo toga u medijima, a posebno na društvenim mrežama. Nažalost, svjedočimo i sve brojnijim napadima žena na žene. Zato upućujem dodatni apel pripadnicama ženskog pola da vodimo računa jedna o drugoj i da se međusobno štitimo, a ne napadamo – bez obzira na to ko je kakve političke ili partijske profilacije. Mnogo puta sam i sama bila predmet mizoginije i seksističkih napada i veoma dobro mi je poznato kako se osjeća neko u toj poziciji i kako to doživljavaju naše porodice i okruženje”, istakla je Borovinić Bojović.

Poručila je i da se mora raditi na prevenciji govora mržnje i omalovažavanja.

“Naravno, bilo bi suviše naivno vjerovati da je govor mržnje, seksizam i mizoginiju moguće potpuno iskorijeniti. Međutim, sasvim je sigurno da se, ukoliko se potrudimo, oni mogu svesti na značajno manju mjeru u odnosu na ono što imamo danas. Konačno, takav način govora i ponašanja potpuno je suprotan svemu onome što predstavlja našu tradiciju i onome što nazivamo čojstvom u Crnoj Gori, pa bih rekla da je ovaj moj poziv da se kao društvo odupremo govoru mržnje zapravo poziv da se vratimo samima sebi”, zaključuje Borovinić Bojović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime