22.9 C
Podgorica
26.05.2024.

Borelj: Rusija može da uništava satelite u svemiru!

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da Rusija predstavlja prijetnju u otvorenom svemiru i tvrdi da Moskva ima kapacitet da vrši kibernetičke udare na satelite i da ih fizički uništi antisatelitskim oružjem.

U novembru 2021. godine, Rusija je izvršila probu kinetičkog antisatelitskog oružja. To je bio neodgovoran čin kojim je stvoren opasan otpad u svemiru i isto tako je poslata poruka svakome da je Rusija spremna da ugrozi satelite. Ukoliko to mogu učiniti jednom satelitu, onda to mogu sa svim ostalim“, naglasio je Borelj.

Prema njegovim riječima, u orbiti je trenutno oko 5.500 satelita, gotovo 10 njih ima vojne aplikacije, a brojni ostali se koriste u civilne i vojne svrhe.

Borelj je naglasio da su satelitske informacije bile od ključnog značaja tokom sukoba u Ukrajini, jer su ukrajinske državljane povezivale sa tom zemljom i inostranstvom.

U novembru 2021. godine, Rusija je izvršila uspješnu probu antisatelitskog raketnog sistema i pogođena je neaktivna svemirska letjelica “Celina-D”. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da satelitski otpad koji je nastao nakon testa ne predstavlja nikakvu prijetnju po svemirske aktivnosti.

Pratite nas i na našoj Facebook stranici i Telegram kanalu

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti

Dolar jača

- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime