34.9 C
Podgorica
22.06.2024.

Borel: Ne vide svi u EU u Rusiji prijetnju

Šef diplomatije Evropske unije Jozep Borel izjavio je ne vidi svaka članica Evropske unije Rusiju kao “najveću prijetnju” za globalnu stabilnost.

Borel je, govoreći na Univerzitetu Oksford, rekao da vidi sve više konfrontacije, a manje saradnje po svjetskim pitanjima i ukazao na primjer Rusije i rata u Ukrajini, objavljeno je na sajtu Evropske unije.

“Putin je danas egzistencijalna prijetnja za sve nas. Ukoliko uspije u Ukrajini, neće se tamo završiti. Međutim, znam da ne dijele svi u Evropskoj uniji ovo mišljenje” rekao je Borel i dodao da neki članovi Evropskog savjeta kažu da Rusija nije egzistencijalna proketnja i da smatraju Rusiju dobrim prijateljem.

“Takvih nema mnogo, ali ih ima nekoliko“, rekao je Borel.

On je ukazao na Mađarsku.

“U Uniji, koja se vodi jednoglasnošću, naša politika prema Rusiji uvijek je ugrožena jednim vetom – samo jedan je dovoljan – kao što je Viktor Orban, premijer Mađarske, što je dokazao odugovlačenjem našeg posljednjeg paketa pomoći Ukrajini. Istovremeno, u Sjedinjenim Američkim Državama, politička polarizacija odložila je paket vojne pomoći za pola godine. U sredini rata, pola godine je puno vremena. To može napraviti razliku između pobjede ili poraza u ratu”, dodao je Borel.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime