13.9 C
Podgorica
2.12.2023.

Bogdanović: Nema smetnji da Đukanović raspiše izbore u 12 opština

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nema apsolutno bilo kakvih formalnih smetnji da danas raspiše izbore za svih 12 lokalnih skupština za 5. jun, dan za kada su raspisani izbori u skupštinama opština Tivat i Budva, ocijenio je poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović prenosi RTCG.

“Današnja odluka o raspisivanju izbora za 5. jun za dvije od dvanaest lokalnih skupština, koja je ujedno i najava parcijalnog raspisivanja izbora, odnosno namjere da u mjesec dana imamo svake nedjelje po jedan izborni proces, je nezabilježen presedan i skandal ne samo u crnogorskoj, već i svjetskoj političkoj praksi, koji govori o izostanku svake vrste odgovornosti prema građanima, državi i sistemu u cjelini”, rekao je Bogdanović u reagovaju.

Spremni su, kako je rekao Bogdanović, da pobjeđuju i u ovakvim okolnostima, “odnosno svake nedjelje uzastopno i koliko god puta bude trebalo, ali ovakvo političko maltretiranje građana i partija, kao i kompromitovanje države nijesmo mogli ni da zamislimo da se može desiti”.

“Predsjednik Crne Gore nema apsolutno bilo kakvih formalnih smetnji da danas raspiše izbore za svih 12 lokalnih skupština za 5. jun, dan za kada su raspisani izbori u SO Tivat i Budva. Naime, Zakonom o izboru odbornika i poslanika definisano je da se upravo tim zakonom uređuje način i postupak izbora odbornika, da mandat odbornika traje četiri godine, da se izbori održavaju nedjeljom i da se izbori održavaju najkasnije 15 dana prije isteka četvorogodišnjeg mandata odbornika”, saopštio je Bogdanović.

Zakon, napominje Bogdanović, jasno kaže “najkasnije 15 dana prije isteka mandata, što znači da može biti i nekoliko sedmica ranije, upravo kako bi se omogućilo da se lokalni izbori za SO kojima u približno istom terminu ističe mandat mogu održati istog dana, kako je to uvijek rađeno u Crnoj Gori”.

“Predsjednik Crne Gore je čak i ovakvom Odlukom o raspisivanju izbora prekršio Zakon o izboru odbornika i poslanika, jer pored Plužina i Žabljaka u kojima je mandat odbornicima započeo 25. juna 2018. godine, pa je poslednji rok za održavanje izbora 5. jun, propustio da raspiše izbore za SO Bar, imajući u vidu da je odbornicima SO Bar mandat započeo 26. juna 2018. godine, pa je i u Baru saglasno izbornom zakonu poslednji termin za održavanje izbora 5. jun. U preostalim lokalnim samoupravama u kojima su izbori održani 27. maja 2018. godine poslednji rok za održavanje izbora je 12. jun, odnosno 19. jun, ali to što se najkasnije do tog datuma moraju održati izbori u tim opštinama, nije sprečavalo Predsjednika da imajući u vidu dosadašnju praksu i racionalnost, lokalne izbore i za pomenute opštine raspiše za 5. jun 2022. godine”, rekao je Bogdanović.

Demokrate su dostavile tabelarni pregled koji, kako je rekao, potvrđuje njihove tvrdnje “i u kojoj su precizno navedeni datumi verifikacije mandata odbornicima u pomenutih 12 lokalnih skupština i krajnji datumi za održavanje lokalnih izbora”.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime