24.9 C
Podgorica
13.07.2024.

Blokada institucija nije rješenje

“Blokada institucija nije rješenje, jer može da dovede do dodatnih tenzija u već uzavreloj političkoj situaciji”, saglasili su se ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak tokom razogovora o trenutnoj političkoj krizi u Crnoj Gori, u svijetlu najave formiranja manjinske vlade i ratnih dešavanja u Ukrajini.

Bošnjak je iskazala zabrinutost kompleksnom situacijom i izazovima koji “stoje pred raspolućenom Crnom Gorom, sad kada joj je više nego ikada potrebno jedinstvo”.

Ona je navela da „sve što vodi zaoštravanju u ovoj delikatnoj situaciji, nije dobro jer, kao odgovornim političarima, treba da nam je na prvom mjestu mir, koji nema cijenu“.

“Zato je vrlo važno da prevlada razum, da se pošalju pomirujuće poruke i da se političari ponesu državnički, shvatajući realnost da, nažalost, više ne postoji vladajuća većina koja je konstituisana nakon 30. avgusta 2020”, rekla je Bošnjak.

U saopštenju Skupštine navodi se da su se „sagovornici saglasili da blokada institucija nije rješenje, jer to može da dovede do dodatnih tenzija na već uzavreloj političkoj situaciji“.

Timonije je naveo da je Francuska, kao predsjedavajuća EU, spremna da podrži sve reformske iskorake i ohrabri Crnu Goru na evropskom putu.

On je istakao da je na političkim elitama u Crnoj Gori teret da sami nađu rješenje krize, a, kako je naveo, da li su to izbori ili izglasavanje nove vlade, na njima je da odluče.

Sagovornici su se složili da blokada i zloupotreba institucija od pojedinaca, nije rješenje, jer to vodi anarhiji“, navodi se u saopštenju i dodaje da su Bošnjak i Timonije istakli da je zato vrlo važno poštovati Ustav Crne Gore i njegove intencije i omogućiti redovan rad Skupštine, ma koliko se to sviđalo ili ne pojedincima i pojedinim političkim elitama.

Samo kroz predstavnički dom građana se može doći do rješenja političke krize i optimalnog odgovora na socio-ekonomske i bezbjedonosne izazove sa kojima se Crna Gora suočava“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da je ispunjavanje evropske agende i pristupanje Crne Gore EU od krucijalne važnosti za budućnost države.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime