11.9 C
Podgorica
29.11.2023.

Bečić – Lundberg: Očekuje nas temeljita analiza biračkog spiska, brojni izazovi u policijskom sektoru

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić, sastao se sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih Nacija, Piterom Lundbergom. Bečić je istakao ključne prioritete Crne Gore, naglašavajući da su proces pridruživanja Evropskoj Uniji, Agenda 2030 i održivi razvoj neodvojivi elementi nacionalne strategije.

Lundberg je istakao da je primarni cilj Ujedinjenih Nacija pružanje podrške Crnoj Gori u ubrzanju aktivnosti usmjerenih ka integraciji sa Evropskom Unijom, što je neodvojivo povezano sa napretkom u domenu održivog razvoja.

“Ova podrška odražava uspješnu i prijateljsku saradnju između Crne Gore i Ujedinjenih Nacija, koja se temelji na posvećenosti i upornosti”, naglasio je.

Bečić je pojasnio  spoljnopolitičku orijentaciju vlade: posvećenost evropskom putu, kredibilnom članstvu u NATO-u, potpunoj usaglašenosti sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i poštovanju svih medjunarodno preuzetih obaveza.

“Nećemo praviti kompromise kada je riječ o ovim fundamentalnim vrijednostima”, rekao je Bečić, ističući odlučnost vlade da očuva i promoviše nacionalne interese.

Bečić je istakao značaj deblokade pravosuđa.

“Ono što smo vidjeli u poslednjih nekoliko godina u domenu optužbi na račun čelnika institucija koje trebaju biti na braniku prava i pravde je poražavajuće. Ne smijemo dozvoliti ponavljanje takvih grešaka. Iako se suočavamo sa izazovima u policijskom sektoru, naše ambicije su još veće. Moramo djelovati odlučno, a ne čekati da druge agencije izvještavaju o aktivnostima naših policijskih službenika”, istakao je Bečić.

On je govorio o važnosti ulaganja maksimalnih napora u oduzimanju nelegalno stečene imovine, stvaranju boljih uslova za rad Specijalnog državnog tužilaštva, i formiranju Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. “Fokusirani smo na jačanje institucija i smanjenje ekonomske nejednakosti”, kazao je Bečić.

Kako je dodao, u cilju jačanja temelja naše demokratije, od ključne je važnosti da u narednom periodu usmjerimo naše napore i ka osiguranju kredibilnijeg izbornog procesa.

“Neophodna je temeljita analiza biračkog spiska, identifikacija svih anomalija, kao i detaljna provjera dosljednosti i kvaliteta podataka. Ovo uključuje i verifikaciju usklađenosti sa zakonodavstvom koje reguliše izborni proces”, naveo je on.

Bečić je takođe naglasio potrebu za detaljnom analizom statistike i izvještaja o kriminalnim aktivnostima na moru i jezeru.

“Bitno je analizirati rute i područja posebno podložna kriminalnim aktivnostima, kao i poboljšati saradnju sa Evropskom agencijom za obalsku i graničnu stražu”, dodao je on.

Bečić je izrazio je posvećenost i spremnost da pruži maksimalnu podršku u cilju ostvarenja vizije da Crna Gora postane članica Evropske Unije.

“Pred nama su reforme od vitalnog značaja. Beskompromisno ćemo se boriti protiv organizovanog kriminala čemu će dodatno doprinijeti planirane reforme u bezbjednosnom sektoru. Ostajemo čvrsti i pouzdani saveznik u NATO-u. I što je najvažnije, borit ću se neumorno i bez kompromisa za ono što nas treba ujediniti – a to je časna Crna Gora”, zaključio je Bečić.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime