32.9 C
Podgorica
15.07.2024.

Barselona zabranjuje izdavanje stanova turistima

Vlasti u Barseloni, jednom od najposjećenijih gradova u Evropi, saopštile su da žele da zabrane iznajmljivanje stanova turistima do 2029. godine da bi se ublažio nedostatak stambenog prostora u drugom po veličini gradu u Španiji.

Važeće dozvole za kratkoročno izdavanje 10.101 stana putem platformi kao što su “Er-bi-en-bi” i “Houmvej” neće biti obnovljene kada isteknu u novembru 2028. godine, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Haume Kolboni.

On je istakao da grad ne može da dozvoli da se toliki broj stanova koristi za turističku djelatnost u vrijeme otežanog pristupa stanovanju i kada očigledno postoje negativni efekti turističke preopterećenosti.

To znači da će od 2029. godine turistički stanovi u današnjem smislu nestati iz grada Barselone“, napomenuo je gradonačelnik.

Gradovi poput Berlina, Pariza i Barselone navode da veb-sajtovi za izdavanje stanova turistima onemogućavaju mještanima da pronađu dugoročni smještaj. Druga posljedica je rast cijena na tržištu nekretnina, prenio je AFP.

Kolboni je rekao da je bum kratkoročnih iznajmljivanja u Barseloni doprinio da kirije porastu za 68 odsto, a troškovi kupovine kuće za 38 odsto.

Nekoliko lokalnih udruženja pozvalo je na demonstracije 6. jula pod parolom: “Dosta! Zaustavimo turizam!”.

(Capital)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime